14. 4. 2022, 19:02

Nogomet je velik posel: nova preiskava razkriva sumljive zneske

Profimedia

Začelo se je sojenje 11 klubom o napihovanju prestopov igralcev in kapitalskih dobičkov v italijanskem nogometu. Ima mafija prste vmes?

In v torek zjutraj se je začelo sojenje 11 klubom, vključno z Juventusom in Napolijem, v sojenju o napihovanju prestopov in kapitalskih dobičkov v italijanskem nogometu. Klube so obtožili, da umetno napihujejo prestopne provizije za igralce, zaradi česar je videti, kot da prenašajo vrednejše premoženje in uravnotežijo knjige.

Športnemu direktorju Tottenhama (nekdanjemu športnemu direktorju torinskega Juventusa) Fabiu Paraticiu grozi 16-mesečna izključitev iz nogometa v okviru sojenja za goljufijo s kapitalskimi dobički v italijanskem nogometu, ki vključuje 11 ekip po vsej državi.

Klubi, vključno z Juventusom, so obtoženi umetnega napihovanja prestopov

Tožilci želijo "diskvalifikacijo" vodenja Juventusa, vključno z izrekom globe v višini 800.000 evrov. Paratici naj bi podpisal 32 pogodb z napihnjenimi vrednostmi, zato so ga tožilci zaprosili za 16-mesečni suspenz.

Zahtevajo tudi enoletno izključitev predsednika Andrea Agnellija, osem mesecev za podpredsednika Pavla Nedveda in izvršnega direktorja Maurizia Arrivabeneja ter šest mesecev in 20 dni za športnega direktorja Federica Cherubina.

"Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek in petek s kaznimi verjetno po veliki noči. Vse se odvija hitro tudi po zaslugi novega Kodeksa športnega pravosodja, ki ga je uvedla Nogometna zveza: po prvi stopnji bo kazen športnega sodišča že predvidoma sredi maja oziroma v vsakem primeru pred koncem tekmovalne sezone," so zapisali pri italijanskem športnem časniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Gazzetta dello Sport (@gazzettadellosport)

Predsednika Napolija se prav tako sooča z morebitnim suspenzom

Tožilci so zahtevali tudi 11-mesečno prepoved za predsednika Napolija Aurelia De Laurentiisa, za klub pa globo v višini 329.000 evrov. Druge klubi Serie A, ki so soudeleženi v sojenju, so Sampdoria, Genoa in Empoli. Sodelujejo pa še Parma, Pisa, Pro Vercelli, Pescara, Chievo in Novara, ki igrajo v drugorazrednih tekmovanjih. Te ekipe naj kvečjemu čakala  globa. Parmi in Pisi, ki nastopata v Serie B bi lahko odvzeli točke, vendar jima kot kaže groziji le globa. 

Po navedbah zveznega tožilstva, so posli z Juventusom vključevali 90,5 milijona evrov prodaje za 80,8 milijona evrov kapitalskega dobička, zabeleženega v računovodskih knjigah. Tožba govori o kapitalskem dobičku v višini 28,2 milijona, torej o fiktivnem kapitalskem dobičku v višini 60,3 milijona evrov.

Policija je novembra preiskala pisarne Juventusa, kjer je iskala pogodbe, račune in finančne izkaze igralcev, ki so jih vzeli kot dokaz po obtožbah, da je Juventus med letoma 2019 in 2021 napačno zabeležil prestopne vrednosti, da bi jim omogočil izpolnjevanje finančnih predpisov.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol