26. 4. 2022, 20:14

Nogomet pred ogromno prelomnico? Poglejte, kakšno novost predlagajo zdravniki

Profimedia

Zaradi vse hitrejše, močnejše in ostrejše igre stroka predlaga spremembe.

Zaradi vse večjega števila poškodb glave predsednik Združenja nemških nevrokirurgov in direktor univerzitetne klinike za nevrokirurgijo v Kölnu Roland Goldbrunner zahteva uvedbo obvezno zaščite za glavo v nogometu.

"Vse več je poškodb glave, ki jih poznamo iz ameriškega nogometa ali pa iz ragbija v Angliji. Tam imajo igralci že dolgo čelade in zaščitene glave. V nogometu tega sicer še ni, a mislim, da nas čaka prav to," je za nemške medije povedal eden vodilnih nevrokirurgov v državi.

Goldbrunner predlaga uvedbo nekakšnih zaščitnih kap, kot jo je denimo uporabljal odlični češki vratar Petr Čech.

Profimedia

Debata je v nemški bundesligi zaživela potem, ko so si v treh krogih zaporedoma glave poškodovali nogometaši Arminie Bielefelda, pretekli konec tedna tudi nogometaš Kölna. Vse to potrjuje, da gre za resen problem.

Da je nogomet že postal gladiatorski posel, potrjuje prav poškodba Jonasa Hectorja, ki se je poškodoval ob trku z nasprotnim nogometašem. S povito glavo se je vrnil na zelenico, čez nekaj minut pa mu je postalo slabo, zaradi česar je moral zapustiti igrišče. Za Goldbrunnerja je bil to jasen pokazatelj, da ima nogometaš pretres možganov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.