J. B./STA | 16. 1. 2023, 15:38

Nogometni milijoni za obrambo domovine: Chelseajev denar od prestopa mladega zvezdnika za pomoč Ukrajini

Profimedia

Angleški velikan Chelsea je bil dolgo časa v ruski lasti. Zdaj je s prestopom nogometaša nehote finančno pomagal napadenemu ukrajinskemu narodu.

Lastnik Šahtarja iz Donecka Rinat Ahmetov bo več kot 20 milijonov funtov (22,53 milijona evrov) zneska prestopa Mihajla Mudrika doniral za pomoč tistim, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini.

Šahtar je 22-letnega ukrajinskega reprezentanta prodal londonskemu Chelseaju za kar 70 milijonov evrov. Vrednost lahko glede na predstave naraste celo na 100 milijonov evrov.

To je najvišja odškodnina za prestop, ki jo je kadarkoli prejel ukrajinski klub, in velika finančna spodbuda za Šahtar. Spomnimo, športno razsodišče je prejšnji teden odločilo, da je Fifa ravnala zakonito, ko je tujim igralcem po ruski invaziji na Ukrajino dovolila predčasno prekinitev pogodb. Šahtar je trdil, da je zaradi tega izgubil blizu 40 milijonov evrov prihodkov od prestopov.

Premagati zlo, ki je prišlo v njihove domove

"Lahko potrdim, da bo Mihajlo Mudrik kariero nadaljeval pri Chelseaju. Ob tem se želim zahvaliti celotnemu civiliziranemu svetu za pomoč Ukrajini. O ukrajinskem nogometu lahko govorimo le zaradi ukrajinske vojske, ukrajinskega ljudstva in izjemne podpore, ki smo jo imeli v tem neverjetno težkem času. In edini način, da lahko premagamo zlo, ki je prišlo v naše domove, je sodelovanje," je v izjavi za javnost zapisal Ahmetov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

Prvi mož Šahtarja je pojasnil tudi, komu bo šel del odškodnine: "Denar bom namenil za pomoč našim vojakom, braniteljem in njihovim družinam. Denar bo porabljen za pokrivanje različnih potreb, od zagotavljanja medicinskega in protetičnega zdravljenja ter psihološke podpore do izpolnjevanja posebnih zahtev. Upravljala ga bo neodvisna strokovna ekipa."

Ahmetov, milijarder iz Donecka, ki je obogatel v letih po razpadu Sovjetske zveze, je leta 1996 prevzel nadzor nad Šahtarjem in financiral klub, da je postal najmočnejši v Ukrajini in redno nastopa v ligi prvakov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.