J. B. | 6. 1. 2023, 11:13

Nogometni svet v šoku: slovo velike legende, ki je s Srečkom Katancem spisala eno najlepših športnih zgodb

Profimedia

Milijoni nogometnih navdušencev po vsem svetu žalujejo. Poslovil se je kultni napadalec ...

V 59. letu starosti je v bolnišnici v Londonu umrl legendarni italijanski nogometaš Gianluca Vialli. V Cremoni rojeni napadalec, eden najboljših, kar jih je kdajkoli igralo na Apeninskem polotoku, je v zadnjih letih bolehal za rakom trebušne slinavke. Prvo bitko z boleznijo je leta 2017 dobil in se kasneje priključil svojemu prijatelju Robertu Manciniju pri vodenju italijanske reprezentance.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Gazzetta dello Sport (@gazzettadellosport)

Dvojec je azzurre presenetljivo popeljal do zmage na Euru 2020, pred kratkim pa je Vialli naznanil, da se poslavlja od vloge, ki jo je opravljal. Le nekaj dni kasneje je moral v bolnišnico, kjer se je njegovo zdravstveno stanje drastično poslabšalo. V petek, 6. januarja 2023, je legendarni nogometaš za vedno zaprl oči. In nogomet je ostal brez naslednjega velikana.

Presenetljivi državni prvaki

Vialli je zlata leta svoje kariere preživel pri Sampdorii, kjer je bil dolgo časa njegov soigralec tudi legendarni slovenski nogometaš Srečko Katanec. Vialli in Katanec sta ob pomoči preostalih soigralcev leta 1991 spisala eno najlepših italijanskih nogometnih pravljic. Sampdoria je osvojila svoj prvi in edini naslov državnega prvaka, čeprav ji tedaj pred začetkom sezone strokovnjaki niso pripisovali večjih možnosti za scudetto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Nuzzaco (@andreanuzzaco)

Za klub iz Genove je Vialli zabil kar 141 golov na 328 tekmah, v omenjeni sezoni je bil tudi prvi strelec serie A. Kasneje je igral še za Juventus in Chelsea, v Londonu je tudi sklenil kariero in si tam ustvaril svoj drugi dom. Chelsea je vodil tudi kot trener, nato sedel še na klopi Watforda, nato pa se za skoraj desetletje umaknil iz nogometa. Pred leti se je vrnil, a zdaj dokončno odšel. Nasvidenje, legenda!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord