7. 7. 2022, 14:05 | Vir: STA

Nov dosežek slovenskega vrhunskega nogometaša Oblaka

Profimedia

Škofjeločani so se na poseben način poklonili slavnemu sokrajanu, nogometnemu vratarju Janu Oblaku. Kot prvi športnik je prijel prav posebno priznanje.

Nogometni vratar Jan Oblak je pred odhodom v Španijo, kjer biva večino časa, mladost preživljal v stanovanjskem naselju Frankovo naselje ob industrijski coni na Trati v Škofji Loki.

Nogometno malo šolo je opravil v vrstah lokalnega kluba Ločan, kjer je bil nogometni vratar tudi njegov oče Matjaž. Že pri desetih letih je iz loškega kluba nato odšel k Olimpiji. Junija 2010 je, še ne polnoleten, prestopil k velikanu portugalskega nogometa, Benfici, od julija 2014 pa je član španskega kluba Atletico Madrid.

Veliko priznanje za njegov prispevek k prepoznavnosti

Člani škofjeloškega občinskega sveta so predlog, da se slavnemu nogometašu podeli naziv častnega občana, po poročanju lokalnih medijev potrdili na junijski seji skupaj s seznamom letošnjih dobitnikov občinskih priznanj. Janu Oblaku pa je ob njegovi odsotnosti priznanje podelil škofjeloški župan Tine Radinja na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku 30. junija na Loškem gradu.

Oblak, ki ga na podelitvi ni bilo, se je na Instagramu zahvalil za posebno priznanje in vse sledilce, ki še niso obiskali Škofje Loke, pozval, da si jo izberejo za naslednjo počitniško destinacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Oblak (@oblakjan)

Oblak je naziv častnega občina Občine Škofja Loka prejel za "njegove uspehe ter velik prispevek k prepoznavnosti Škofje Loke in Slovenije v svetu ter humanitarno dejavnost in pomoč mladim loškim športnikom". 

"Kljub zelo uspešni mednarodni karieri Jan ni pozabil svojega prvega kluba, Nogometnega kluba Škofja Loka, ki ga redno obiskuje in mu pomaga z nakupi nogometne opreme. Je tudi pokrovitelj nogometnega turnirja za mlade nogometaše, ki nosi njegovo ime. Za letošnji turnir se je prijavilo več kot 130 ekip iz Slovenije in tujine," so zapisali v obrazložitvi najvišjega občinskega priznanja.

"Jan je ime Škofje Loke ponesel v svet, njegova humanitarna dejavnost in pomoč mladim loškim nogometašem pa pomembno gradi našo lokalno skupnost. Naj naziv častni občan občine še dodatno poveže njegov kraj z njegovo izjemno osebnostjo in kariero," so še poudarili.

Prvi športnik s tem nazivom

Najvišje priznanje v Škofji Loki, naziv častnega občana oziroma občanke, podeljujejo od leta 1991. Jan Oblak je prvi profesionalni športnik, ki nosi ta naziv.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec