2. 6. 2022, 09:13

Argentina slavila na "velikem finalu": kaj je sploh finalissima?

Profimedia

Na enkratni tekmi se prvaki Južne Amerike pomerijo z zmagovalci evropskega prvenstva.

Nogometaši Argentine so zmagovalci prestižnega obračuna med prvakoma Evrope in Južne Amerike. V tekmi, ki so jo poimenovali finalissima, so v Londonu premagali Italijo s 3:0.

Dogodek soorganizirata CONMEBOL in UEFA, dve celinski nogometni zvezi, pred kratkim pa so ga preimenovali v "finalissima" - kar v italijanščini pomeni "veliki finale".

Zgodovina tekmovanja

Začelo se je leta 1985 kot pokal evropskih/južnoameriških narodov, čeprav so ga pogosto imenovali pokal Artemio Franchi - poimenovan po nekdanjem predsedniku UEFA, ki je umrl leta 1983.

Zmagovalka Eura 1984 Francija in prvak Copa America 1983 Urugvaj sta se pomerila v prvi izvedbi. Francija je v Parizu zmagala z 2:0 in postala prva prvakinja.

Tekmovanje naj bi potekalo vsaka štiri leta, a zmagovalka Eura 1988 Nizozemska in prvak Copa America 1987 Urugvaj se nista mogla dogovoriti o datumu, zato tekme leta 1989 ni bilo.

Štiri leta pozneje, leta 1993, je zmagovalec Copa America 1991 Argentina v Mar del Plati premagala Dansko, osem mesecev po zmagi na Euru 1992 z 2:0.

Pokal Artemio Franchi je bil po drugi izvedbi ukinjen.

Zakaj Evropa proti Južni Ameriki?

Vseh 21 dosedanjih svetovnih prvakov je bilo iz Evrope (12) ali iz Južne Amerike (devet). Čeprav finalissima uradno ni tekma med dvema najboljšima ekipama mednarodnega nogometa, obstaja argument, ki nakazuje, da bi lahko bila.

Kaj je nagrada?

Pokal finalissima je prejela Argentina, ki je zmagala na Wembleyju. Gre za isti pokal, ki ga je leta 1985 dvignila Francija, čeprav je na novem podstavku. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.