19. 5. 2022, 17:12 | Vir: STA

Odločeno je: na največjem nogometnem prvenstvu bo sodil Slovenec

Profimedia

V sodniški ekipi se obetajo tudi številne novosti. Kdo bo nastopil prvič in koga bo doletela zgodovinska čast?

Slovenski nogometni sodnik Slavko Vinčić, ki je v sredo sodil finale evropske lige, je po pričakovanju tudi na seznamu sodnikov, ki bodo delili pravico na svetovnem prvenstvu v Katarju. Seznam je objavila Mednarodna nogometna zveza (Fifa), Vinčić pa je na listi glavnih sodnikov. Drugih Slovencev ne bo niti med pomočniki.

Profimedia

Na prvenstvu bodo prvič sodile ženske

Na seznamu je 36 glavnih sodnikov, med katerimi so tudi tri ženske, tri pa so tudi med 69 linijskimi sodniki. Še 24 sodnikov so določili za video nadzor (VAR).

Da bodo ženske sodile na svetovnem prvenstvu, se bo zgodilo prvič, zgodovinska čast bo doletela Francozinjo Stephanie Frappart, Salimo Mukansanga iz Ruande in Japonko Yoshimi Yamashita.

Profimedia

"Proces vključevanja žensk na tekme moških smo začeli pred leti, prvo so sodile na tekmovanjih mlajših selekcij. Zdaj menimo, da so si zaslužile tudi sojenje članskim tekem, saj tudi one sodijo na visoki ravni. Izbrali pa smo najboljše, tako moške kot ženske," je dejal predsednik sodniške komisije pri Fifi, nekdanj najboljši sodnik na igrišču, Italijan Perluigi Collina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord