J. B./STA | 26. 4. 2023, 10:06

Olimpija vztraja pri milijonski odškodnini: primer Jaka Čuber Potočnik se seli v švicarske sodne dvorane

Profimedia

Eden najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev se je znašel sredi kaosa velikanskih razsežnosti, ki bo dokončno razrešen šele na mednarodnem športnem razsodišču.

O primeru mladega slovenskega nogometaša Jake Čubra Potočnika bo odločalo Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je o tem primeru odločila pretekli mesec, vse vpletene strani, Olimpija, nemški Köln in igralec sam, pa so se zaradi domnevnih nepravilnosti pritožile na CAS.

Profimedia

Kölnska ekipa je lani podpisala pogodbo s 17-letnim nekdanjim igralcem ljubljanske Olimpije, a pri tem po mnenju FIFA kršila pravila. Zaradi tega mora Köln ljubljanskemu klubu, ki se je skliceval na neupravičeno enostransko prekinitev pogodbe, plačati finančno nadomestilo v višini 51.750 evrov.

To pa je precej manj od milijonskih zneskov, ki si jih je od tega procesa obetala Olimpija. FIFA je nemškemu prvoligašu Kölnu obenem določila prepoved podpisovanja igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih.

Jaka Čuber Potočnik, ki se je že izkazal v Kölnovi ekipi do 19 let, je medtem na začetku prestajanja štirimesečne kazni prepovedi igranja. Ljubljančani so pri tej zanje sporni prekinitvi pogodbe trdili, da je nemški klub takrat 16-letnika napeljeval k prestopu. Köln, Olimpija in Čuber Potočnik so izkoristili 21-dnevni rok za oddajo pritožbe, CAS pa za zdaj ni podal datuma zaslišanj ali morebitne odločitve.

Olimpija zahteva več kot 2,5 milijona evrov

V sporočilu za javnost je CAS zapisal, da Olimpija zaradi kršenja pravil prekinitve pogodbe od igralca in Kölna zahteva 2.507.200 evrov odškodnine, obenem pa še nadomestilo za vzgojo nogometaša v višini 69.972,6 evra, ko je Čuber Potočnik treniral pri ljubljanskem klubu. V vodstvu novopečenega slovenskega prvaka trdijo, da je 2,5 milijona evrov za nadarjenega mladeniča želel plačati Dinamo iz Zagreba.

Profimedia

Köln zahteva umik prepovedi podpisovanja igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih in zagotavlja, da v novačenju Čubra Potočnika ni prišlo do nepravilnosti. Tudi 17-letni nogometaš pa zahteva konec suspenza, obenem pa opozarja, da pogodba z Olimpijo ni bila veljavno sestavljena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol