29. 9. 2022, 13:25 | Vir: STA

Prirejali so nogometne tekme: Slovenec v glavni vlogi stavniškega škandala

Profimedia/fotomontaža

V Gradcu od septembra poteka sodni proces zaradi domnevnega prirejanja izidov nogometnih tekem z glavnima osumljencema iz Slovenije in BiH ter s tem povezanimi prevarami.

Sodni proces vse bolj kaže široko razvejanost organizirane mreže prevare. Primer so dodobra osvetlili v sredo na posvetu o varnosti v športu v Avstriji. Andreas Holzer iz avstrijske policije jasno pravi, da pri športnih prevarah ne gre za prekrške, ampak za dobro organiziran in široko prepleten kriminal. V Gradcu se na sodišču zagovarja 15 obtožencev, med njimi številni nogometaši.

Gre za krojenje izidov v regionalni ligi avstrijske Štajerske in nogometaši so le najmanjši člen te dobro organizirane verige. Preiskave kažejo na klasičen vzorec prevare, na vrhu katere so vedno plačniki in organizatorji, ki pogosto v tovrstnih dejavnostih perejo denar iz drugih kriminalnih ali nezakonitih poslov ter še povečajo obseg, izpostavlja Franz Schwarzenbacher, vodja enote za integriteto športa.

Do 10.000 evrov izplačil

Organizatorje na drugi ravni nato podprejo regionalni ali nacionalni prireditelji tekmovanj, je v nadaljevanju opisal Sergio D'Orsi, ki se s športnimi prevarami ukvarja na Europolu. Strukturo nižje so lokalni sodelavci, ki so neposredno na kraju prizorišča, šele na koncu pa so v verigo vključeni akterji na igrišču, ki celotno zadevo uresničijo. D'Orsi pravi, da so v prevaro običajno vpleteni od dva do trije nogometaši in vratar, lahko pa sodelujejo tudi sodniki ali pa člani klubskih uprav. Na najnižji ravni naj bi vpleteni prejeli do 10.000 evrov izplačil.

Profimedia

Kot poroča Apa, gre v primeru procesa v Gradcu za slovenskega organizatorja oziroma plačnika prevare. Tega so na osnovi mednarodne tiralice priprli v Bolgariji. Vse pa kaže, da bo končni epilog zgodbe bistveno širši od zdajšnjih spoznanj, saj so preiskave še vedno v teku in policija trenutno preiskuje več kot 50 osumljencev. Ta številka še ni dokončna.

Vpleteni tudi sorodniki in celo sodniki?

Schwarzenbacher dodaja, da se kriminal v tem primeru razteza na druge celine, da preiskujejo tudi vpletenost sodelavcev v klubih, sodnike in celo sodniške ekipe. V nadaljevanju pa opozarja, da so vpleteni na najnižji ravni tako storilci kot tudi žrtve.

Pri tem je spomnil na primer nogometaša, ki so ga zločinci po neuspeli manipulaciji obiskali na domu, ga odpeljali v gozd in ustrahovali, na koncu pa je moral obljubiti, da bo poplačal vso finančno izgubo zaradi neuspele manipulacije.

Ne glede na uspešne preiskave policije pa so udeleženci posveta opozorili tudi, da gre za težavo, ki je v športu znana že dolga leta, a se še naprej razrašča. Največ primerov trenutno beležijo v Aziji, pa tudi v Evropi. Najbolj je manipulacija razširjena v nogometu, sledi tenis. A tudi druge igre z žogo so vse pogosteje tarča tovrstnega kriminala.

Profimedia

Razširja pa se tudi na športe, ki v širši javnosti niso tako prepoznavni, tudi v tako imenovani e-šport. Številni so mnenja, da bi bilo edino učinkovito sredstvo za obračun s tovrstnim kriminalom prepoved športnih stav. A udeleženci posveta opozarjajo na prohibicijo v ZDA pred stotimi leti in so prepričani, da prepoved ne bi delovala.

Podjetje Sportradar, ki spremlja prevare, je lani prepoznalo 900 športnih dogodkov, kjer naj bi prišlo do manipulacije, letos že 800. Pri tem je pomembno, da v celotni zgodbi ne gre le za prevare pri končnem izidu, ampak pri vsem, na kar je možno staviti, tudi število rumenih in rdečih kartonov, število kotov ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.