20. 4. 2022, 13:56

Protestirajo: vse kar si želijo je, da bi igrale nogomet

Profimedia

Francoska športna javnost se bori za ohranitev posvetnih vrednot in ne želi vključevanja ali izljučevanja. Ji to uspeva?

Francoska nogometna zveza je že pred leti igralkam, ki sodelujejo na tekmovanjih, prepovedala nošenje vidnih verskih simbolov, kot so hidžabi. Trdi, da je to v skladu s strogimi posvetnimi vrednotami organizacije. Čeprav je prepoved ohlapno uveljavljena na amaterski ravni, že leta visi nad igralkami muslimankami in jim uničuje upanje na poklicno kariero in nekatere popolnoma odvrne od igre.

Les Hijabeuses je neformalna skupina žensk, ki nosijo hidžab in skupaj igrajo nogomet, da bi pritegnile pozornost francoske politike, za katero pravijo, da izloča muslimanke iz igre.  

"Hočemo, da nas sprejmejo takšne, kot smo," je dejala Foune Diawara, predsednica gibanja Les Hijabeuses, ki ima 80 članic. "Naša edina želja je igrati nogomet."

Njihov aktivizem se je v Franciji dotaknil mnogih, saj oživlja burne razprave o integraciji muslimanov v državo z mučnim odnosom z islamom. Francoske športne oblasti pa se borijo, da bi uskladile svojo obrambo strogih posvetnih vrednot s pozivi k večji zastopanosti. 

Profimedia

V vse bolj multikulturni Franciji, kjer je ženski nogomet v razcvetu, je prepoved sprožila tudi vedno večji odziv. V ospredju boja je Les Hijabeuses, skupina mladih nogometašic iz različnih ekip, ki nosijo hidžabe, ki so združile moči v kampanji proti temu diskriminatornemu pravilu, ki muslimanke posledično izključuje iz športa.

"Igrale bomo, tudi če država ne želi, bomo igrale! Zahvaljujemo se vam za vso podporo in za vsa vaša sporočila!" so napisale ob objavi videoposnetka na Instagramu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Les Hijabeuses (@leshijabeuses)

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije