3. 5. 2022, 10:17

Rusija pod novim udarom sankcij: kakšna je prihodnost ruskega nogometa?

Profimedia

Sankcije prihajajo med nadaljevanjem ruske invazije na Ukrajino. Čeprav je v kvalifikacijah premagala nasprotnico, se ne bo uvrstila na zaključni turnir najboljših ekip stare celine. 

Rusiji so prepovedali nastop na letošnjem poletnem ženskem Euru 2022, medtem ko bodo ruski klubi v prihodnji sezoni izključeni s tekmovanj pod okriljem Uefe, ki jo vodi Aleksander Čeferin

Uefa je v ponedeljek sporočila, da bo rusko žensko reprezentanco, ki je premagala Portugalsko v dodatnih kvalifikacijah, na julijskem Euru 2022 zamenjala prav reprezentanca z zahodne obale Iberskega polotoka.

Februarja sta Fifa in Uefa "do nadaljnjega" suspendirali ruske klube in reprezentance. Ruska ženska reprezentanca prav tako ne bo več nastopala v evropskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023, moška pa je izključena iz lige narodov za sezono 2022/23.

V drugi skupini lige B bodo samodejno uvrščeni na četrto mesto, kar pomeni, da bodo ob koncu skupinske faze izpadli v ligo C.

Prepoved pomeni, da med letoma 2022 in 2023 ne bo ruskih ekip v moški in ženski ligi prvakov, evropski ligi ali evropski konferenčni ligi.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je interes Rusije "onkraj satire" in "onkraj razumevanja"

Uefa je potrdila, da je Rusija izrazila interes za organizacijo Eura 2028 in dodala, da je ponudba neustrezna v skladu s členom 16.02 Pravilnika o ponudbah, ki pravi, da "ponudnik zagotovi, da ne ravna na način, ki bi lahko škodil evropski nogometni zvezi, katerem koli drugemu ponudniku, postopku oddaje ponudb ali evropskemu nogometu" .

Zadnje sankcije Uefe prav tako prepovedujejo Rusiji nastop na evropskem prvenstvu do 21 let 2021-23, pa tudi na mladinskih in futsal tekmovanjih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord