12. 5. 2022, 06:00

Slovenec bo sodil finale evropske lige: kdo so vsi naši mednarodni sodniki?

Profimedia

Da imamo v Sloveniji kvalitetne nogometne sodnike ve že ves svet. Predstavljamo vam trenutno ekipo mednarodnih delilcev pravice.

Slovenski nogometni sodnik Slavko Vinčić bo sodil letošnjo finalno tekmo evropske lige med nemško ekipo Eintracht Frankfurt in škotsko zasedbo Glasgow Rangers, ki bo 18. maja v Sevilli. Njegova pomočnika bosta Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, je danes zapisala Evropska nogometna zveza.

Dvainštiridesetletni Vinčić je doslej sodil devet tekem v elitni ligi prvakov, vključno z letošnjo povratno četrtfinalno tekmo med nemškim Bayernom iz Münchna in španskim Villarrealom.

Na finalni tekmi lige prvakov med španskim Realom iz Madrida in angleškim Liverpoolom, ki bo 28. maja v Parizu, bo pravico delil Francoz Clement Turpin, na finalni tekmi konferenčne lige med italijansko Romo in nizozemskim Feyenoordom, ki bo 25. maja v Tirani, pa Romun Istvan Kovacs, kar so tudi zapisali na Twitter profilu Uefe.

Twitter/Uefa

Slavko Vinčić

Slavko prihaja iz Maribora in je od leta 2010 na seznamu mednarodnih nogometnih sodnikov. Na evropskem prvenstvu leta 2012 je deloval kot 6. sodnik in skupaj s slovensko ekipo prišel do četrtfinala evropskega prvenstva med Grčijo in Nemčijo. V letu 2015 je prvič sodil tudi v izločilnih fazah evropskih tekmovanj, ko je bil sodnik tekme šestnajstine finala lige Europa med Guingampom in Dinamom iz Kijeva. Naslednje leto je v tej fazi tekmovanja sodil na tekmi med Sparto Prago in Krasnodarjem, leta 2019 pa rimski derbi Lazio - Roma. 

NZS

Na EURO 2016 je pomagal slovenski ekipi na čelu z upokojenim Damirjem Skomino. V zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov v letu 2016 pa je v najelitnejšem klubskem tekmovanju debitiral v vlogi sodnika na tekmi med ekipama Manchester City in Celtic. Od tedaj redno sodi tekme lige prvakov, konec leta 2019 pa je bil uvrščen v elitno skupino evropskih sodnikov. 

Matej Jug

Matej je bil uvrščen na seznam FIFA leta 2007. Na evropskem prvenstvu leta 2012 je, tako kot Vinčić, pomagal slovenski ekipi na čelu z Damirjem Skomino. Leto 2013 je bilo zanj prelomno, saj je takrat sodil finale evropskega prvenstva do 21 let v Izraelu, temu pa je jeseni sledil še debi v ligi prvakov med Real Madridom in Kobenhavnom v Madridu.

Na EURO 2016 je kot 5. sodnik pomagal slovenski ekipi, septembra 2018 pa je kot prvi izmed slovenskih mednarodnih sodnikov sodil v ligi narodov. 

NZS

Rade Obrenović

Rade je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2017 in je bil del programa mentorji&talenti, v okviru katerega je skozi leta izjemno napredoval. 

Leta 2019 je na Irskem sodil na zaključnem turnirju EP U-17, kjer je delil pravico tudi v četrtfinalu. V septembru 2020 je imel debi na tekmi lige narodov med Litvo in Kazahstanom, septembra 2021 pa je debitiral v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. Redno sodi tudi na tekmah skupinskega dela konferenčne lige.

NZS

Nejc Kajtazović

Nejc je na mednarodniem seznamu sodnikov od leta 2018. V letu 2019 je začel soditi v kvalifikacijah za ligo Europa ter na mednarodnih prijateljskih tekmah. Leta 2020 je debitiral v kvalifikacijskem predkolu za ligo prvakov, v letu 2021 pa je kot prvi Slovenec sodil v predkrogu kvalifikacij za konferenčno ligo.

NZS

David Šmajc

David je bil uvrščen med mednarodne nogometne sodnike leta 2022. V letu 2018 je bil udeleženec usposabljanja za mlade perspektivne sodnike na seminarju UEFA CORE (Centre of refereeing excellence). 

NZS

Potem, ko je Mednarodna nogometna zveza sprejela Nogometno zvezo Slovenije med njene polnopravne članice julija leta 1992, so na mednarodno nogometno prizorišče vstopili tudi naši sodniki. Že v letu 1993 je namreč FIFA na seznam mednarodnih sodnikov uvrstila 7 Slovencev. Nato so pristali do leta 2002 na Fifinem seznamu še štirje sodniki in tako se je začela zgodba naših uspešnih sodnikov na mednarodni ravni. To zgodbo bo s sojenjem v finalu evropske lige kronal Mariborčan Slavko Vinčić. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol