J. B. | 17. 4. 2023, 09:57

Slovenijo pretresel incident na nogometni tekmi za fante do 10 let: najprej žaljivke in poniževanje, nato celo fizično obračunavanje

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Najprej so padale grde besede, potem celo udarci. Vse to na obračunu fantičev, ki so z grozo v očeh opazovali dogajanje ob robu zelenice ...

Ko je pred leti vodenje mladinskega pogona Olimpije, ki je v nedeljo slavila svoj sedmi naslov državnega prvaka, prevzel vrhniški strokovnjak Andrej Razdrh, je bila ena prvih potez, ki jih je sprejel, povezana s starši. Okrog centra za trening za Bežigradom je dal postaviti ograjo, med treningi pa zaklenil vrata. Vse v želji, da bi starše oddaljil od dogajanja na igrišču. Bili so in velikokrat so zgolj in samo moteč proces delovnega procesa.

Vseh staršev seveda ne gre metati v isti koš. Nekateri se zavedajo svoje vloge in se obnašajo temu primerno. Žal pa to ni vedno tako.

O tem priča naravnost sramotni dogodek, ki se je pretekli konec tedna zgodil na tekmi državnega prvenstva za nogometaše do 10 let. Streljaj od Domžal sta se pomerila Ihan in Svoboda iz Kisovca, kraja blizu Zagorja, obračun pa je zaznamoval obsojanja vreden incident.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Kot so sporočili iz vodstva Svobode, je navijač domače ekipe fizično napadalec starša enega od otrok njihovega kluba. Oče je moral z domnevno razbitim nosom celo na pomoč v bolnišnico. Hitro so se oglasili tudi v Ihanu, predstavili svojo plat dogodka in prst krivde usmerili v poškodovanega starša.

Pretreslo bi tudi odrasle

"Vsi navzoči lahko potrdijo, da je starš enega od nogometašev Svobode iz Kisovca celotno tekmo žalil tako sodnika kot tudi trenerja in, kar je najhuje, tudi naše otroke. Otroci so bili deležni žaljivk in poniževanja, ki bi pretreslo tudi odrasle. Presežek meje zdravega razuma je nastopil, ko je omenjeni starš stopil do domačih navijačev in tam prvi izzval nasilje s klofuto in brco v mednožje, na kar je naš napadeni starš refleksno odrinil gostujočega navijača, ki je incident povzročil. S tem se je zgodba zaključila. Sporočamo, da omenjeni starš ni potreboval nujne medicinske pomoči, prav tako pa ni bilo potrebno posredovanje policije," so poudarili v Ihanu.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Medijsko obračunavanje se je nadaljevalo z novo objavo na družbenih omrežjih zasavskega kluba: "Žalosti nas odziv Ihana, saj mi v svojem prejšnjem zapisu nismo obtoževali kluba ali drugih staršev otrok. Zavedamo se, da noben klub ne more odgovarjati za dejanja svojih navijačev. Predvsem smo želeli poudariti svoje stališče glede podobnih dogodkov v športu. Dejstvo je, da je moral oče našega igralca poiskati zdravniško pomoč v NMP Trbovlje, kjer so o dogodku obvestili tudi pristojne organe. V NK Svoboda Kisovec bomo v tem tednu sklicali sestanek na to temo in dodatno preverili vse informacije, ostalo pa prepuščamo odgovornim institucijam."

Zgled bi težko bil slabši

Ne glede na to, kdo je kriv, kdo ni kriv, kdo je zakuhal incident in kdo se je zgolj branil, je dejstvo, da bi vse vpletene v prvi vrsti moralo biti predvsem sram. Takšno obnašanje ne spada v civiliziran svet, kaj šele na tekmo fantičev, ki še niso dopolnili desetega leta starosti ... Zgled, ki so ga dobili, bi težko bil slabši.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol