N. V. | 20. 12. 2022, 21:44

Slovenska fotografinja v Katarju: zmagoslavje Messija je spremljala na nogometnem igrišču

Profimedia/fotomontaža

Ne le, da je nogometne zvezdnike spoznala in jih fotografirala, tekme je spremljala kar na samem igrišču. Bi si želeli biti na njenem mestu?

Slovenska fotografinja Maja Hitij je svetovno nogometno prvenstvo v Katarju spremljala tam, kjer bi si ga želel spremljati vsak navijač: ob robu nogometnega igrišča ali celo na njem.

Za fotografsko agencijo Getty Images in Fifo je prežala na akcijo in trenutke, ki kar najbolje odražajo nogometno zgodovino, ki so jo igralci spisali na prvem zimskem mundialu, o vsem tem pa je spregovorila v pogovoru za Siol.net.

Fotografiranje mega-dogodka

Razlagala je, da se je z drugimi fotografi veliko pogovarjala o tem, kaj se na tekmi lahko zgodi, in poskusila pripraviti načrt. Če je fotografirala maroško ekipo, je čakala, da v primeru zmage stečejo igralci do tribun k svojim mamam. "Če poznaš njihovo kulturo, si pozoren na take podrobnosti." Pri afriških ekipah je bila pozorna, da je ujela ples, ki so ga izvedli vedno, ko so zapustili ekipni avtobus. Pozorna je bila tudi na to, kaj pred tekmo običajno naredijo Lionel Messi in preostali zvezdniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Hitij (@majahitij)

"Pri fotografiji je veliko odvisno tudi od sreče, od tega, ali si ob pravem trenutku na pravem mestu," prizna. To pomeni, da ni imela prav veliko časa za spremljanje tekme. 

Opisala je, da je bila izkušnja fotografiranja svetovnega prvenstva neverjetna, posebej pa je poudarila, da se ji bo finale svetovnega prvenstva vsekakor vtisnil v spomin za vselej: "To je bila tekma za zgodovino."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Hitij (@majahitij)

Nogometne ekipe je fotografirala v predoru, kjer nogometaši čakajo na začetek tekme, imela je tudi dostop do reprezentančnih garderob pred prihodom ekipe in posebne položaje ob igrišču ter celo na njem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Hitij (@majahitij)

Ujela je večino trenutkov, o katerih se je na tem prvenstvu največ govorilo: objokan obraz urugvajskega zvezdnika Luisa Suareza ob izpadu Urugvaja s prvenstva, rajanje maroškega nogometaša z mamo, pristni družinski trenutek maroškega vratarja s sinom, ki pomerja očetove vratarske rokavice, družinski objem Luke Modrića in podobno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord