10. 9. 2023, 22:43 | Vir: STA

Popoln slovenski večer v žepni državici na Apeninskem polotoku: Slovenija do najvišje zmage v kvalifikacijah

Profimedia

Slovenija ostaja na dobri poti proti Euru 2024! Potem ko je bila v četrtek boljša od Severne Irske, je tokrat s pol moči premagala še malčka iz San Marina.

Slovenska nogometna reprezentanca je na šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v San Marinu zmagala s 4:0 (2:0). Za Slovenijo so zadeli Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.

Naslednji preizkušnji izbrance Matjaža Keka čakata oktobra, ko se bodo doma pomerili s Finsko in v gosteh s Severno Irsko.

Slovenija, ki jo je v Serravalleju spodbujalo tudi okrog 100 navijačev, se bo v zadnje štiri tekme podala kot vodilna na lestvici skupine H. Toda gneča na vrhu je neverjetna: tudi Danska ima 13 točk, sledita Finska in Kazahstan s po dvanajstimi.

Kot je Kek napovedal, je opravil nekaj menjav v začetni postavi. V osrčju obrambe je tokrat začel Miha Blažič (zaradi poškodbe je šel iz igre že v 12. minuti) namesto Davida Brekala, ki ga tokrat ni bilo v postavi, na desno stran obrambe se je vrnil Petar Stojanović, Žan Karničnik pa je začel na levi strani. V zvezni vrsti je tokrat priložnost dobil Sandi Lovrić, v napadu pa namesto Benjamina Šeška Žan Vipotnik.

Prvi strel so Slovenci sprožili v drugi minut, ko je z glavo poskusil Vipotnik, vendar domači vratar Elia Benedettini ni imel težav. Toda slovenski napadalec je že v četrti minuti uresničil željo slovenskega tabora, da hitro pride do zadetka, ko je po podaji Žana Karničnika z leve strani zadel iz bližine.

Pričakovano je sledil enosmeren promet v smer sanmarinskega gola in v 16. minuti se je domača mreža spet zatresla, ko je z leve strani iz bližine po novi Karničnikovi podaji zadel še Jan Mlakar za 2:0.

V 26. minuti bi z boljšim strelom lahko zadel tudi Andraž Šporar, a je žogo poslal v vratarja, sicer pa je igra potekala večinoma le na polovici domačih, ki so delovali precej nebogljeno, v sodniškem dodatku jih je spet ogrozil Mlakar s strelom z glavo, a je bil premalo natančen.

V uvodu drugega polčasa ni bilo nič drugače, Slovenija je prevladovala, dvakrat je v enem napadu moral posredovati domači vratar v 56. minuti po strelih Mlakarja in Adama Gnezde Čerina, v 58. pa je Lovrić s prostega strela zadel vratnico. Je bil pa slednji natančnejši v 61. minuti, ko je za 3:0 zadel z roba kazenskega prostora.

V 67. minuti je Karničnik dvema podajama dodal še zadetek, potem ko je iz bližine pod prečko pospravil odbito žogo po Šporarjevem strelu z glavo. Sedem minut pozneje je zadel še Gnezda Čerin, a je bil pred tem podajalec Luka Zahović v prepovedanem položaju.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol