3. 5. 2022, 18:49 | Vir: STA

Spolno nadlegovali mladoletne nogometaše

Slika je simbolična.

Profimedia

Fifa je odprla preiskavo konec prejšnjega leta. Zdaj je znano, kdo vse je bil vpleten.

Mednarodna nogometna zveza je razširila preiskavo o domnevnem spolnem nadlegovanju mladoletnih nogometašev v Gabonu, zaradi tega je tudi suspendirala štiri uradne osebe te države.

Fifa je objavila, da je njen etični oddelek odprl uraden postopek zoper nekdanjega selektorja gabonske vrste do 17 let Assoumouja Eyija, ki so ga obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja mladoletnika. Postopek je odprt tudi zoper funkcionarja lige Sergea Ahmeda Momboja in dva trenerja Triphela Mabicka in Orpheja Mickala.

Vodja gabonske nogometne zveze (Fegafoot) Pierre Alain Mounguengui, naj bi po zaslišanju o škandalu s spolnimi zlorabami, preživel vsaj še 10 dni v zaporu.

Mladeniče vabil v svojo hišo

Preiskavo so odprli, potem ko je britanski časnik Guardian konec prejšnjega leta objavil pričevanja domnevnih žrtev. Mladeniči so izjavili, da jih je Eyi zvabil v svojo hišo, ki jo je sam imenoval Rajski vrt.

Nogometna zveza Gabona je v začetku leta suspendirala Eyija, Fifa pa je preiskavo razširila še na tri osebe.

Fifini preiskovalci so od mednarodnega sindikata igralcev FifPro dobili tudi pritožbo, češ da je zloraba mladoletnih nogometašev v Gabonu globoko zakoreninjena in da je to javna skrivnost, ki se je leta ne rešuje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.