J. B./STA | 24. 3. 2023, 09:37

'Starčka', ki jima leta ne pridejo do živega: Messi do novega izjemnega mejnika v karieri, Ronaldo se veseli rekorda

Profimedia

Eden je star 35 let, drugi že 38, kljub vsemu pa jima zob časa ne pride do živega. Legendarna nogometaša še naprej navdušujeta navijače.

Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je v noči na petek na prijateljski tekmi med Argentino in Panamo prišel do svojega 800. gola v karieri. Aktualni svetovni prvaki so po turnirju v Katarju odigrali prvo tekmo in jo pred domačimi navijači v Buenos Airesu dobili z 2:0. Nov rekord je dosegel tudi Portugalec Cristiano Ronaldo.

Petintridesetletni sedemkratni dobitnik zlate žoge iz Argentine je ob koncu tekme s prostega strela postavil končni izid. Pred tem je za vodstvo Argentine zadel 21-letni Thiago Almada, ki si kruh služi v severnoameriški ligi MLS. Ta je v svojem tretjem nastopu za reprezentanco dosegel prvi zadetek.

Zabava s petjem in plesom

Za tekmo na stadionu Monumental je sicer vladalo izjemno zanimanje, prvo tekmo svetovnih prvakov po osvojenem SP v Katarju pa si je na koncu ogledalo 83.000 srečnežev, ki jim je uspelo dobiti vstopnice med več kot 1,5 milijona ljudi, ki so to poskušali.

Že pred tekmo so Argentinci proslavili naslov svetovnih prvakov, a tudi po koncu tekme se rajanje še ni končalo. Zabava se je po sodnikovem zadnjem žvižgu nadaljevala s petjem in plesom, na zaslonih stadiona pa se je predvajal videoposnetek poti Argentine do njenega tretjega naslova svetovnih prvakov.

Stadiona ni zapustil nihče, saj so se nogometaši v spremstvu partnerjev in otrok podali na častni krog, vsak s svojo repliko pokala s svetovnega prvenstva.

V Evropi so v četrtek medtem začeli s kvalifikacijami za Euro 2024, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Na delu so bili tudi Portugalci, ki so s 4:0 odpravili Lihtenštajn. Do novega rekorda je prišel tudi njihov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo. Za Portugalsko je 38-letnik zaigral že na 197. tekmi in dosegel dva zadetka.

Prvi, ki jih je zabil 100 na tekmovalnih tekmah

V 51. minuti je bil natančen z enajstmetrovke, nato je 12 minut kasneje zadel še iz prostega strela. S tem je še povečal strelski rekord za domovino. Zdaj je pri 120 golih, postal pa je tudi prvi nogometaš, ki je za Portugalsko zadel 100 golov na tekmah tekmovalnega naboja.

Profimedia

Za portugalsko izbrano vrsto je debitiral leta 2003 in postal prvi nogometaš, ki je zadel na petih svetovnih prvenstvih. Na zadnjem SP v Katarju je proti Maroku v igro vstopil s klopi in se takrat s 196 tekmami za reprezentanco izenačil z nogometašem Kuvajta Baderjem Al-Mutavo, zdaj pa je sam na vrhu nastopov za svojo državo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol