22. 9. 2022, 16:57 | Vir: STA

So prirejali izide? Zaslišali so nekdanjega funkcionarja nogometne zveze

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nameščanje rezultatov je že vrsto let pereča težava najbolj priljubljene športne igre na svetu. V Srbiji v teh dneh prah dviguje tekma iz leta 2018.

Srbski preiskovalni organi so sprožili preiskavo medijskih navedb o prirejanju izidov tekem v srbskem nogometnem prvenstvu. Sume o goljufijah v srbskem nogometu je 9. septembra v oddaji Sportkluba Sportlight izrekel Dragiša Binić, nekdanji član Izvršnega odbora Nogometne zveze Srbije, ki je bil zadolžen za regularnost tekmovanja.

Kot je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, so z Binićem v četrtek na posebnem oddelku za boj proti korupciji državnega tožilstva v Beogradu opravili informativni pogovor na podlagi njegovih navedb o goljufijah v srbski superligi, o čemer je govoril v oddaji Sportlight. Tožilstvo je v tej zadevi odprlo primer, da bi preverilo očitke, predstavljene v omenjeni oddaji, ki kažejo na koruptivna ravnanja.

Je povedal kaj konkretnega?

Višje državno tožilstvo v Beogradu bo nadaljevalo nadaljnje preverjanje, da bi ugotovilo vsa dejstva in okoliščine v zvezi z Binićevimi obtožbami. Za Tanjug so iz tožilstva sporočili, da Binić, ki so ga zaslišali kot občana, na informativnem pogovoru, ki je trajal približno uro in pol, ni povedal ničesar konkretnega.

Sporna naj bi bila prvenstvena tekma 13. maja 2018 v Subotici med domačim Spartakom in Radničkim iz Niša, za katero je Binić dejal, da je bila prirejena.

Takrat je sodnik Srđan Obradović dosodil škandalozno enajstmetrovko za domače. Črtali so ga tudi s seznama sodnikov, marca lani pa so mu na podlagi dokazov in izjav prič izrekli desetletno prepoved igranja nogometa ter 15 mesecev zapora. Kot navaja Telegraf na svojem spletnem portalu, so Obradovića po pritožbi na vrhovnem sodišču oprostili z možnostjo odškodnine za čas, ki ga je preživel v priporu. Zaradi novih trditev Binića pa bi lahko znova odprli ta primer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord