J. B./STA | 27. 9. 2022, 08:57

Trenutek resnice za nogometaše: to je scenarij, ki bi osrečil Slovenijo

Profimedia

Četa selektorja Matjaža Keka bo nastope v ligi narodov sklenila v Stockholmu, kjer se bo začela meriti z izbrano vrsto Švedske. V igri je veliko.

Slovenska nogometna reprezentanca bo nocoj ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci selektorja Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja. V tem bo v naslednji izvedbi lige narodov igrala tudi velesila Anglija, ki je včeraj remizirala z Nemčijo (3:3), a kljub temu izpadla med "drugoligaše". Medtem so si nastop na zaključnem turnirju lige narodov že priigrale Italija, Hrvaška in Nizozemska, nocoj se bosta za zadnjo vozovnico pomerili še sosedi Portugalska in Španija.

Brez Šporarja in Kurtića

Slovenija, ki bo v glavnem mestu Švedske morala igrati brez kaznovanih Andraža Šporarja in Jasmina Kurtića, bo skušala nadgraditi predstavo s sobotne tekme proti Norveški, ki jo je dobila z 2:1, ta pa jo je obdržala v igri za izpolnitev cilja, torej obstanka v ligi. Sama odloča o svoji usodi, točka bi bila dovolj. Eden od glavnih slovenskih adutov bo vnovič mladi Benjamin Šeško, ki je navdušil s predstavo na sobotni tekmi, ko je najprej podal Šporarju za prvi gol Kekove čete, nato je drugega zabil kar sam.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

"Če ti za dosego zastavljenega cilja zadostujeta dva od treh možnih rezultatov, potem si v določeni psihološki prednosti. Hkrati je res, da bodo imeli Švedi na svoji strani podporo s tribun, kar bo seveda njihova prednost. Zadovoljen bi bil, če bi ekipa v vseh elementih ponovila tekmo z Norveško in jo še nadgradila z manj napakami ter določeno mero dinamike in agresivnostjo. Dobro se zavedamo, kakšna Švedska nas čaka. Če ne bomo odgovorili z enako mero, bomo imeli težave," je na novinarski konferenci na Švedskem povedal strokovnjak iz Maribora.

Pred okrog 25.000 gledalci

V skupini 4 lige B sta po predzadnjem krogu na vrhu Norveška in Srbija s po desetimi točkami, ki bosta na medsebojni tekmi v Oslu obračunali za mesto v najmočnejši ligi tekmovanja. Slovenija je tretja in je na petih tekmah zbrala pet točk, Švedska pa je zadnja s tremi. Švedi so zadnjo medsebojno tekmo v Stožicah junija dobili z 2:0, pred tem pa so na dveh prijateljskih tekmah s Slovenijo zmagali z 1:0 in igrali 0:0.

Profimedia

Tekmo na stadionu Friends Arena, ki so jo odprli pred desetimi leti in je stala 300 milijonov evrov ter sprejme dobrih 50.000 gledalcev, po informacijah iz domače zveze bo zasedenost približno polovična, bodo sodili Nemci, glavni sodnik bo Felix Zwayer, pomočnika pa Stefan Lupp in Marco Achmüller.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.