J. B. | 13. 12. 2022, 21:55

Trepetali so, odštevali in se veselili, potem pa ... Lionel Messi in njegova Argentina v petih minutah razblinila hrvaške sanje

Profimedia/fotomontaža

V Katarju je bila odigrana prva polfinalna tekma 22. svetovnega prvenstva. Naši južni sosedi so verjeli, da lahko vnovič pridejo vse do zadnje stopničke, toda to je bil načrt brez ... Lionela Messija!

Do letošnjega turnirja v Katarju Lionel Messi v izločilnih bojih svetovnih prvenstev ni zabil še niti enega gola. Potem je odšel na 22. mundial in ... Gol v osmini finala. Gol v četrtfinalu. Gol v polfinalu. Dovolj za veliki finale. Dovolj za to, o čemer je vedno sanjal.

Argentinski čarovnik je zdaj le še korak oddaljen od tega, da osvoji, kar ga po mnenju mnogih še kot edino loči do naziva najboljšega vseh časov. Do tega, kar sta osvojila tako Pele kot tudi Diego Maradona. Naslov svetovnega prvaka. Kdo bo stal nasproti Messiju in njegovi "bandi", bo znano v sredo zvečer, ko bo na sporedu še drugi polfinale med Francijo in Marokom.

Po enajstmetrovki še slalom

Argentina je v torek zvečer strla hrvaška srca. Naši južni sosedi so verjeli, da se jim lahko uspe še drugič zapored prebiti v veliki finale SP. Trepetali so, odštevali in se veselili, na koncu pa so gavči njihove sanje razblinili v vsega petih minutah. Najprej je Messi zadel z bele točke (za Hrvate je bila kakopak sporno dosojena ...), nekaj trenutkov zatem je po pravem slalomu med nespretnimi hrvaškimi branilci zadel še Julian Alvarez.

Za kockaste je bila slaba tolažba, da so bili v prvem polčasu vsaj na prvi pogled v igri boljši. Argentinci so jih strli, kot so številne na tem prvenstvu: s pragmatično igro. Nekateri bi rekli tudi: "Tako zmagujejo šampioni." Ko je Messi po "nori", naravnost osupljivi individualni akciji v 70. minuti Alvarezu pripravil še njegov drugi zadetek na tekmi, dvomov res ni bilo več. Hrvaški navijači so se posedli po svojih sedežih, obmolkli in komaj čakali, kdaj bo konec ... Kar je sledilo po tretjem zadetku, je bila tako ali tako igra mačke z mišjo. Hrvati so "razpadli", Argentinci so nizali nevarne akcije in lahko bi zabili še kakšen gol.

Tudi za varovance selektorja Zlatka Dalića prvenstva vendarle še ni konec. Pred vrnitvijo domov jih čaka še tekma za tretje mesto. Slaba tolažba, pa vseeno. Tudi biti tretji na svetu ni kar tako.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol