N. V. | 26. 4. 2023, 21:38

VIDEO: Aleksander Čeferin bi znižal plače nogometašem in ligo prvakov odpeljal v ZDA

Aleksander Čeferin.

Profimedia

Številni navijači so zgroženi nad idejo, da bi bilo v prihodnosti finale lige prvakov odigrano zunaj meja Evrope.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v intervjuju za podkast Men in Blazers povedal, da bi rad omejil proračun, ki ga klubi namenijo za plače nogometašev in na dan prišel z idejo, da bi se finale lige prvakov odigralo zunaj meja Evrope.

Nižje plače nogometašem

Razkril je, da je z Evropsko komisijo že spregovoril o omejitvah plač nogometašev. "Na moje presenečenje, se vsi s tem strinjajo. Veliki klubi, mali klubi, klubi v lasti držav, klubi v lasti milijarderjev. Vsi se strinjajo. V prihodnosti se bomo morali resno pogovoriti o omejitvah plač. S tem, ko gredo proračuni v nebo, se izkrivlja tekmovalno ravnotežje, kar je težava," je v pogovoru z voditeljem podkasta Rogerjem Bennettom dejal prvi mož Uefe.

Pojasnil je, da je najpomembnejša vrednota konkurenčnost, saj nima nikakršnega smisla, če ves čas zmaguje pet istih klubov: "A potreben bo popoln konsenz, med vsemi ligami in Uefo. Če nekatere lige to uvedejo in druge ne, potem izgubi ves smisel. Upam, da nam uspe čim prej."

YouTube/Men in Blazers/posnetek zaslona

Z letom 2024 sicer v veljavo prihaja pravilo, da lahko klubi za plače in odškodnine pri prestopih zapravijo največ 70 odstotkov prihodkov. "To ni dovolj, če ima klub 5 milijard evrov prihodkov, je od tega 70 odstotkov kar precej," je jasen Čeferin.

Liga prvakov v ZDA?

Številni navijači so veliko bolj zgroženi nad idejo, da bi bilo v prihodnosti finale lige prvakov odigrano zunaj meja Evrope.

Po besedah predsednika evropske krovne nogometne zveze se namreč z letom 2026 ponuja priložnost, da bi bil obračun, ki si ga vsako leto v več kot 200 državah sveta v neposrednem prenosu ogleda skoraj pol milijarde Zemljanov, v Združenih državah Amerike, ki je za Uefo zelo pomemben in trg z velikim potencialom. 

Za več deset tisoč najzvestejših navijačev bi bila to tako logistična mora kot velik finančni zalogaj, namreč mnogi si potovanja v Ameriko ne bi mogli privoščiti, poroča Sportklub.

"Sem Američan in vas prosim, ne prinašajte sem tekem lige prvakov. Najlažji način, da pomenljivi igri vzamete pomen, je, da jo prenesete na povsem drugo celino, samo zaradi dobička. Edini razlog, zakaj je liga prvakov tako odličen mednarodni izdelek, je, ker ima pomen za toliko ljudi. Ko začneš vleči take poteze, res začneš spodkopavati vse to," pa je neki Američan zapisal v komentarjih pod videoposnetkom podkasta na YouTubu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol