J. B. | 27. 9. 2022, 22:06

VIDEO: Slovenija z remijem dosegla zastavljen cilj, svet se čudi Šeškovi mojstrovini

Profimedia

Nogometna reprezentanca je na severu Evrope dosegla cilj, ki se je še nedolgo tega zdel nedosegljiv. V središču pozornosti čudežni slovenski napadalec, ki se je podpisal pod naravnost osupljiv zadetek.

Pred zadnjima tekmama lige narodov so le še redki verjeli v slovensko nogometno reprezentanco, ki pa se je dvignila kot Feniks iz pepela. Najprej je v soboto v nabito polnih Stožicah premagala Norveško, nato je v sredo zvečer v Stockholmu še remizirala s Švedsko in si priigrala obstanek v drugem najboljšem kakovostnem razredu lige narodov.

ŠVEDSKA - SLOVENIJA 1:1 (1:1)
Stadion Friends Arena, gledalcev 22.895, sodniki: Zwayer, Lupp in Achmüller (vsi Nemčija).
Strelca: 0:1 Šeško (28.), 1:1 Forsberg (42.).
Švedska: Olsen, Augustinsson, Hien (od 88. Ishak), Lindelöf, J. Andersson, Forsberg, K. Olsson (od 79. Svanberg), Karlström, Claesson (od 70. Elanga), Kuluševski, Quaison (od 70. Gyökeres).
Slovenija: Oblak, Sikošek (od 64. Balkovec), Bijol, Blažič, Karničnik, Verbič (od 86. Lovrić), Gorenc Stanković (od 71. Elšnik), Gnezda Čerin, Stojanović, Šeško, Mlakar (od 64. Črnigoj).
Rumeni kartoni: Kuluševski, Olsson; Bijol, Stojanović, Gnezda Čerin.
Rdeči karton: /.

Varovanci slovenskega selektorja Matjaža Keka so po sladki zmagi nad Norveško v sredo zvečer v Stockholmu odigrali eno svojih najbolj dramatičnih tekem zadnjih let. To je bila vse prej kot dolgočasna šahovska partija, to je bil čisto pravi nogometni festival neštetih priložnosti. V napadu so grešili tako Slovenci kot Švedi, izkazala sta se tako Jan Oblak kot tudi vratar domačih, na koncu pa se je končalo z remijem 1:1. Remijem, s katerim si je Slovenija priigrala obstanek. In z remijem, s katerim je Švedska potrdila padec v tretji kakovostni razred lige narodov.

Edini gol za Slovenijo je v 28. minuti dosegel kdo drug kot čudežni dečko Benjamin Šeško. Šele 19-letni napadalec je zabil enega najlepših golov v zgodovini slovenske reprezentance! Po podaji Petra Stojanovića je po žogi z levico udaril iz voleja, čeprav je bil v vsej prej kot idealnem položaju za strel. Toda njegov poskus je bil naravnost popoln. Švedski vratar Robin Olsen je žogo lahko le s pogledom pospremil za svoj hrbet. To je bil gol, ki je še kako spomnil na tisti čudežni zadetek legendarnega Marca van Bastna z evropskega prvenstva leta 1988 ...

Gostitelji so izenačili tik pred koncem prvega polčasa, ko je Emil Forsberg izkoristil preveliko mero neodločnosti v slovenski obrambi. Toda že prej je na drugi strani Jan Mlakar zapravil izjemno priložnost za povišanje vodstva gostov, v drugem polčasu je nemogoče zgrešil še Jon Gorenc Stanković, ki je žogo z glavo z nekaj metrov poslal mimo okvira švedskega gola. Tudi domači so imeli svoje priložnosti, toda Jan Oblak, ki je imel v obrambi tokrat izjemno pomoč neverjetno razigranega Jake Bijola, se ni pustil več premagati.

Statistika na strani Švedske, toda ...

Statistika sicer razkriva, da je bila Švedska neprimerno aktivnejša od Slovenije. Posest žoge je bila na koncu 68:43 v korist domače reprezentance. Ta je izvedla tudi 12 kotov, Slovenija le tri. Švedi so organizirali 51 napadov, Slovenija le 17. Švedi so si žogo uspešno podali 559-krat, Slovenija le 190-krat. Toda ... Toda statistika v nogometu ne šteje veliko oziroma včasih prav nič. Šteje le rezultat. In ta je bil po godu Slovenije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

Slovenija je tokratno ligo narodov zaključila z eno zmago na šestih tekmah. Doživela je dva poraza in vknjižila še tri remije. Osvojila je šest točk, dve več od Švedske. Drugo mesto je osvojila Norveška (10 točk), prvega Srbija (13 točk), ki si je tako priigrala napredovanje v elitni razred tekmovanja. Norvežani in Srbi so o napredovanju odločali na medsebojni tekmi, orli so jo dobili z 2:0 in si še okrepili samozavest pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v Katarju.

Slovenija bo vnovič na delu novembra, ko jo čakata dve prijateljski tekmi. Najprej se bo v gosteh pomerila z Romunijo (17. november), nato še doma s Črno goro (20. november).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec