J. B. | 26. 4. 2023, 13:10

Vsi govorijo o navijačih Hajduka, v Švici pa se zgražajo: pretepi s policisti in prepevanje ustaških pesmi

Profimedia

V Ženevi so imeli opravka z nogometni huligani iz sosednje Hrvaške.

V Ženevi se je zaključila liga prvakov za mlade, v velikem finalu je AZ Alkmaar deklasiral ekipo splitskega Hajduka. Nizozemci so slavili kar s 5:0, toda kljub vsemu so mediji po vsem svetu opevali tudi Dalmatince. V prvi vrsti zaradi njihovih navijačev, ki jih je bilo v Ženevi kar okrog 7000.

Toda čeprav je bila njihova podpora mladim nogometašem zares imenitna, se v Švici kljub vsemu zgražajo nad obnašanjem dela navijačev Hajduka.

Kot poročajo številni švicarski mediji, je imela ženevska policija ogromno dela zaradi neprimernega obnašanja navijačev Hajduka. Ti naj bi povzročilo nemalo takšne in drugačne škode.

Profimedia

Računi v hotelih in gostinskih objektih so ostali neporavnani, najbolj vročekrvni posamezniki so se pretepali s policisti, na ženevskih ulicah pa je bil moč slišati celo pesmi, ki poveličujejo ustaško gibanje. "Dajmo, dajmo, ustaši, ustaši! Ubijali bomo! Klali bomo vsakega, ki ne bo znami," je med drugim odmevalo. Prizore iz Ženeve si lahko ogledate na tej povezavi.

V Ženevi niso vajeni takšnih prizorov

"Preprosto neverjetno je slišati tovrstno omenjanje fašizma na ulicah našega mesta. V Ženevi zares nismo vajeni takšnih sovražnih demonstracij. Obžalujemo tudi dejstvo, da žal nimamo pravne podlage za posredovanje," je povedal Johanne Gurfinkiel, generalni sekretar CICAD, organizacije, ki se v Švici bori proti rasizmu in antisemitizmu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord