25. 5. 2022, 16:05

Zgodovinski finale: kdo bo prvi zmagovalec?

Twitter/UEFA Europa Conference League

Nogometni svet se je ustavil v glavnem mestu Albanije. Novo tekmovanje bo prineslo prvega zmagovalca. 

Finale premierne izvedbe konferenčne lige bo ob 21. uri v Tirani, kjer se bosta za pokal pomerili ekipi Rome in Feyenoorda.

Manj egocentričen

Novoustanovljeno tekmovanje Uefe se je izkazalo za izjemno zanimivo, čeprav je bilo o tem že na začetku veliko dvoma. O tem je na novinarski konferenci pred finalno tekmo spregovoril trener Rome Jose Mourinho, ki so mu albanski nogometni navdušenci pripravili toplo dobrodošlico s transparentom, na katerem piše: "Dobrodošel v mali Rim, gospod Mourinho." 

"Ko se je tekmovanje začelo, so bile kritike glasne. Ljudje so gledali tekme brez nemških, angleških ali španskih klubov ... Potem pa smo videli polfinale s 70.000 gledalci v Rimu, polni stadioni v Marseillu ali angleškem Leicestru. Konferenčna liga je postala pomembna in veliki klubi morajo to tekmovanje jemati resno," je dejal Mourinho.

Roma je izgubila dva finala evropskih tekmovanj v letih 1984 in 1991.

"Pokal bi rad osvojil zase, predvsem pa za navijače, ki česa takega že dolgo niso doživeli. Seveda tudi zaradi igralcev, da naredijo pravi korak v karieri. Sem manj egocentričen, bolj sem klubski človek," je rekel The special one (Posebnež, kot se je davno tega sam oklical)

Omejena prisotnost

Oba kluba sta znana po gorečih navijačih, zmogljivost stadiona v Tirani (21.000 sedežev) pa je omejila prisotnost številnih zainteresiranih. 

"Celo Santiago Bernabeu bi bil poln, a Albanija si to priložnost zasluži," je poudaril Mourinho.

Po drugi strani pa bo Feyenoord, ki ga vodi Arne Sloth, iskal svojo četrto evropsko trofejo. Nizozemski velikan je leta 1970 osvojil pokal prvakov, kasneje pa dvakrat v sezonah 1973/74 in 2001/02 pokal UEFA.

Pot do finala

Roma si je zagotovila nastop v osmini finala z osvojitvijo prvega mesta v skupini C. V polfinalu je bila boljša od Leicestra, ki je bil prvi pravi nasprotnik Rimljanov.

Feynordova pot je začela v skupini E, kjer je osvojil prvo mesto. V osmini finala je izločil Partizan. nato pa Slavijo iz Prage. Njegova zadnja ovira je bil francoski Marseille. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ