28. 7. 2020, 11:04 | Vir: STA

Nova nogometna sezona v Angliji zelo verjetno z omejitvami za gledalce

profimedia

Nova nogometna sezona v Angliji bi lahko prav tako potekala pred praznimi stadioni oziroma ob zmanjšanih kapacitetah za gledalce, je danes za BBC dejal vladni svetovalec. Poleg tega bi lahko v sezoni 2020/21 še bolj omejili ogled športnih prireditev v živo, če bo dokazano, da glasno navijanje povečuje tveganje za okužbo z novim koronavirusom.

Prvi poskusni projekti za vrnitev navijačev na športne dogodke v Angliji so nedeljska prijateljska tekma v kriketu na Ovalu ter dodatne tekme v Edgbastonu, prav tako tekme v snookerju ter konjeništvu naslednji teden.

Vendar pa je profesor James Calder, ki predseduje vladni svetovalni skupini pri vrnitvi športa po koronski krizi, za BBC dejal, da se bržkone niti v novi sezoni športni dogodki ne bodo vrnili na stare tire - brez omejitev z gledalci na stadionih in v dvoranah.

"Zelo bi bil presenečen, če bi lahko v novi sezoni gledalci že obiskovali športne prireditve na takšen način, kot so jih minula leta. Realno menim, da bi za kaj takšnega sprva potrebovali cepivo oziroma dovolj velik delež cepljenih, da bi se gledalci lahko vrnili," je dejal Calder in dodal, da bodo po njegovem stroge omejitve veljale še vso naslednjo sezono.

Ob tem je razkril, da ta čas poteka obširna študija, če se kapljični prenos poveča ob glasnem navijanju in prepevanju in zato pride do večjega tveganja za okužbe z virusom sars-cov-2: "Enostavno moramo vedeti, kaj pomeni, če kričimo, kako daleč bodo ob tem kapljice pristale? Na nogometnih tekmah ali tekmah v ragbiju bodo navijači brez dvoma, vsaj upam, kričali in prepevali, zato moramo čim bolj zaščititi navijače."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec