26. 11. 2021, 06:00

Ob obletnici smrti Maradone (za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov)

profimedia
Ob obletnici smrti Maradone (za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov) (foto: profimedia)

Včeraj, 25. novembra, je minilo eno leto od smrti Argentinca Diega Armanda Maradone, za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov in v domovini izjemno oboževanega - kljub ali prav zaradi njegovih človeških pomanjkljivosti.

Argentinske klubske tekme so se včeraj zato začele z minuto molka, igralci pa so se razporedili v desetico v čast slavni številki, ki jo je nosil Maradona na svojem dresu. Ob tem so - tudi v revnem predelu Buenos Airesa, kjer je odraščal - potekale številne maše zanj.

V Neaplju, kjer je pri Napoliju preživel lep del kariere, so pripravili odkritja dveh njegovih kipov, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Pogrešali te bomo do konca življenja," so ob predvajanju videoposnetka o Maradonovem življenju, zadetkih in lovorikah dejali pri vodstvu argentinske lige.

"Pibe de Oro" oziroma zlati deček je umrl novembra lani za posledicami srčnega zastoja. Le nekaj tednov pred tem je prestal operacijo zaradi strdka v možganih.

Nekdanji nogometaš Boce Juniors, Barcelone in Napolija se je leta boril z odvisnostjo od kokaina in alkohola in je ob smrti imel težave z jetri, ledvicami, srcem in ožiljem.

Njegova smrt je pretresla mnoge po svetu, na desettisoče ljudi se je gnetlo ob njegovi v argentinsko zastavo oviti krsti v predsedniški palači v Buenos Airesu med tridnevnim državnim žalovanjem.

Kot piše AFP, je Maradona mrtev, toda v Argentini je vsepovsod - od poslikav na zidovih in zgradbah, ki ga prikazujejo kot božanstvo, do televizijskih serij o njegovem življenju. Obstaja tudi religija z njegovim imenom.

Zadetka s tako imenovano božjo roko ter z enim najlepših preigravanj v zgodovini za "gol stoletja" na svetovnem prvenstvu 1986, ko je Argentina v četrtfinalu le štiri leta po falklandski vojni premagala Anglijo, sta ga naredila za takojšnjega junaka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.