1. 7. 2021, 12:36

Odštekan gozdni cirkus akrobatov Dunking Devils obiskala tudi Superman in Spiderman

Dunking Devils Press

Ko slišimo besedo “cirkus”, bržkone pomislimo na cirkuški šotor ali neverjetne predstave skupine Cirque du Soleil v Las Vegasu. Akrobati Dunking Devils pa so tokrat poskrbeli, da je pravi gozdni cirkus za en teden zrasel tudi pri kraju Otave, visoko na gozdnati planoti med Rakitno in Cerknico.

Fantje so svojo orjaško akrobatsko gugalnico namestili 10 metrov visoko med krošnje dreves ter s saltami in obrati pristajali na cirkuški mreži, obešeni nad bližnjo jaso. Kratki klipi s snemanja so na TikToku poželi že več kot 10 milijonov ogledov, zdaj pa so nam fantje postregli še z epizodo svojega novega podviga.

LETETI VISOKO MED KROŠNJAMI DREVES JE NEKAJ NEPOZABNEGA

Za izvedbo tokratnega podviga so Dunking Devils uporabili ogromno, 8 metrov dolgo gugalnico, ki so jo 10 metrov nad tlemi vpeli med drevesa. En nihaj je trajal kar 6 sekund, po odskoku pa so na vrhu parabole akrobati dosegali poleteli tudi 15 metrov nad tlemi. Najnevarnejši del tega spektakularnega akrobatskega podviga je bilo samo guganje, saj pod gugalnico ni bilo mogoče namestiti varoval, ki bi fante varovala v primeru zdrsa. So pa zato bili leteči vragi bolj zavarovani od odskoka dalje, kjer je varen pristanek zagotavljala cirkuška mreža. Fantje radi povedo tudi, da pristanek sicer izgleda mehak, v resnici pa so sile ob pristanku bile zelo velike. Da bi zagotovili varno izvedbo podviga, zato niso pristajali na noge temveč na hrbet.

Maks Veselko, član Dunking Devils in akrobat DD Squad:

“Prvič smo našo orjaško gugalnico postavili pod most nad reko Savo. Tam bi tudi v primeru, da bi med guganjem zaradi kateregakoli razloga padel z gugalnice, pristal v vodi, kar ni nič hujšega. Tokrat pa med guncanjem ni bilo nobenega občutka varnosti. Pod gugalnico so bila le trda gozdna tla in če bi kdo padel, bi bržkone postal mrhovina. Med guncanjem te varujejo le tvoje noge, roke, trden oprijem in zaupanje v svoje telo. Zaupati pa moraš seveda tudi, da bosta gugalnica in mreža zdržali velike sile odskokov in pristankov. Ker smo počasi in premišljeno vse postavili sami ter gugalnico trojno preverili, to ni bil problem.

Zanimivo je, da smo bili akrobati tokrat zares varni šele, ko smo odskočili in poleteli v zrak nad cirkuško mrežo. Občutek nihanja med gozdnimi krošnjami pa je bil izredno zanimiv. Res smo doživeli gozd iz druge perspektive! V najlepšem spominu pa mi je ostal trenutek, ko sem oblekel kostum supermana in kot superheroj poletel skozi gozd. Bilo je res neverjetno. Čas se mi je ustavil."


ZA IZVEDBO POTREBNA IDEALNA LOKACIJA

Predpogoj za izvedbo gozdnega cirkusa je bila idealna lokacija. Za namestitev gugalnice sta namreč potrebni 2 močni nosilni drevesi ob robu jase, nad katero je možno varno napeti pristajalno cirkuško mrežo. Fantje so po dolgem iskanju popolno lokacijo našli v gozdovih blizu kraja Otave, ki se nahaja med Rakitno in Cerknico 900 metrov nad morjem. Ker je bila izbrana lokacija nekaj kilometrov od bližnje vasi in asfaltirane ceste, so leteči vragi tokrat v gozdu kar taborili, snemanje pa je skupno potekalo 6 dni. Prve 3 dni so fantje porabili za postavitev mreže in gugalnice, 2 dni so namenili izvajanju akrobatskih skokov, 1 dan pa jim je vzelo pospravljanje gozdnega cirkusa.

Gašper Novak, član Dunking Devils in akrobat DD Squad

“Tokrat so se mi v spomin bolj kot akrobacije vtisnili trenutki, ko smo z ekipo pristajalno mrežo predrugačili v največjo visečo mrežo v Sloveniji. Po dolgem in uspešnem dnevu smo vsi splezali gor, se ulegli na hrbet, poslušali nočne zvoke in opazovali zvezdno nebo. Mreža pa nam je poleg udobja nudila še varnost pred nočnimi obiskovalci. Ponoči nas je namreč obiskala lisica, lovec pa je v bližini opazil tudi medvedko z mladiči.”

10 MILIJONOV OGLEDOV NA TIKTOKU

Pred objavo celotne epizode na svojem YouTube kanalu so Devilsi z oboževalci že delili nekaj kratkih utrinkov s snemanja, ki so poželi ogromno navdušenja. Posnetke njihovega cirkusa sredi gozda si je na družbenem omrežju TikTok ogledalo že več kot 10 milijonov uporabnikov s celega sveta!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.