15. 11. 2023, 22:01 | Vir: STA

V času OI bodo v Parizu postavili tabor za več tisoč vojakov (zakaj sprejemajo tako stroge varnostne ukrepe?)

Profimedia/fotomontaža

Dnevno bo na dolžnosti blizu 30 tisoč policajev ter 17 tisoč varnostnikov, v "rezervi" pa bo tudi okoli 15 tisoč vojakov.

Francoska vojska bo v času poletnih olimpijskih iger med 26. julijem in 11. septembrom 2024 v neposredni bližini središča Pariza postavila tabor za 5000 vojakov. Francoske oborožene sile bodo v času največjega športnega dogodka prihodnje leto taborili v kraju Pelouse de Reuilly, velikem in odprtem območju v vzhodnem delu francoske prestolnice, ki je znano po sejmu. "Pelouse de Reuilly ima prednost, saj je v neposredni bližini srca Pariza," je v zvezi s tem dejal general Christophe Abad.

Varovanje dogodka

V tem trenutku še ni znano, koliko vojakov in policajev bo v času olimpijskih in nato še paraolimpijskih iger skrbelo za varnost. Nekateri poznavalci za varnostne zadeve menijo, da bo dnevno na dolžnosti blizu 30 tisoč policajev in žandarjev, slednji so zmožni opravljati tudi vojaške naloge, ter 17 tisoč varnostnikov, v "rezervi" pa bo tudi okoli 15 tisoč vojakov.

Profimedia

Postavitev tabora in povečanje števila varnostnikov in vojakov služijo kot dodatna sredstva za hitro odzivanje v primeru morebitnih varnostnih incidentov kot so teroristični napadi ali druge oblike groženj. Velika koncentracija ljudi na enem mestu povečuje potencialna tveganja, zato so dodatni varnostni ukrepi nujni za obvladovanje morebitnih groženj.

Olimpijske igre so mednarodni dogodek z velikim simbolnim pomenom. Morebitni varnostni incidenti bi lahko imeli širše posledice in vpliv na mednarodno skupnost, zato države organizatorke vzamejo varnost izjemno resno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol