19. 2. 2014, 16:55 | Vir: Playboy

Olimpijske igre v Sočiju: Višje, hitreje, močneje po Putinovo

Devetinosemdeset tekmovanj v 15 športnih disciplinah med 7. in 23. februarjem poteka na več lokacijah v olimpijskem parku v dolini Imeretin ob črnomorski obali, dogodki na snegu pa v zimskem središču Krasna Poljana visoko na Kavkazu. Skoraj vsa prizorišča v Sočiju in njegovi okolici so bila zgrajena popolnoma na novo: ledne dvorane ob obali, v gorski vasici Krasna Poljana, Putinovem najljubšem smučarskem centru, pa nove skakalnice, nova steza za sankanje in bob ter nova smučišča, ki jih je zasnoval svetovno znani smučarski arhitekt Bernhard Russi.

Obmorsko letovišče Soči se ponaša s kar nekaj vzdevki, med drugim velja tudi za najdaljše evropsko mesto, saj se ob črnomorski obali vleče kar 145 kilometrov.

Zaradi subtropskega podnebja, torej dolgih vročih poletij in milih zim, se je v začetku 20. stoletja začel razvijati kot letoviški kraj, za vsesplošno prepoznavnost pa je po drugi svetovni vojni poskrbel v bližnji Gruziji rojeni Josip Visarijonovič Stalin, ki si je v mestu uredil svojo najbolj priljubljeno podeželsko domovanje oziroma dačo. Mesto, ki ga v poletnih mesecih obišče skoraj dva milijona predvsem ruskih turistov, se ne more pohvaliti s pretiranim številom zanimivosti, zato Stalinova dača, ki je preurejena v muzej, nekaj stavb na posestvu pa celo v hotelske sobe, privablja tiste redke, ki jim poležavanje na plaži ni dovolj. V nacionalni raziskavi, ki so jo izvedli pred nekaj leti, se je Stalin znašel na tretjem mestu najbolj priljubljenih zgodovinskih osebnosti v Rusiji, zato ni čudno, da oglede muzeja vodi nekdanja uslužbenka KGB-ja, ki se raje kot Stalinovim grozodejstvom posveča detajlom in ponosno pokaže skromno posteljo, na kateri je Stalin spal, neprebojni kavč, družinske fotografije in celo nominacijo za Nobelovo nagrado za mir leta 1948.

Že pred (Putinovo) odločitvijo, da bo Soči gostil zimske olimpijske igre, je bilo v mestu nekaj športnih objektov, posebej znan je bil teniški center, v katerem sta se kalila celo Maria Šarapova in Jevgenij Kafelnikov. Šarapova se je že pri sedmih letih preselila na Florido, medtem ko je Kafelnikov v Sočiju preživel večino svojega otroštva. Predvsem zaradi blage klime se je leta 2005 Ruska nogometna zveza odločila svoj pripravljalni center za stalno preseliti v Soči.

TEKST Jasmina Dvoršek FOTO Shutterstock, Organizacijski komite OI 2014 Soči