26. 1. 2022, 15:12 | Vir: STA

PEKING 2022: 43 slovenskih športnikov na Kitajskem v lov na 22. kolajno

Xinhua/STA
PEKING 2022: 43 slovenskih športnikov na Kitajskem v lov na 22. kolajno (foto: Xinhua/STA)

Po najbolj številčni slovenski zasedbi s kar 71 športniki v Pyeongchangu v Južni Koreji 2018 bo mesto v letalu za Peking, kjer bodo med 4. in 20. februarjem potekale 33. zimske olimpijske igre, zasedlo 43 tekmovalcev in tekmovalk. Vsi se bodo vsak na svoj način podali v lov za čim boljšimi uvrstitvami in morebitno 22. slovensko kolajno na ZOI.

Domet uspeha za slovenske olimpijske odprave v zimskih športih ostajajo igre v Sočiju pred osmimi leti. Te so bile kar se tiče kolajn daleč najbolj uspešne, saj so se športniki domov vrnili s kar osmimi odličji. Dve sta bili zlatega leska, doslej edini na ZOI za Slovenijo, pripadli sta smučarki Tini Maze.

Pod dve srebrni kolajni sta se podpisala smučarski skakalec Peter Prevc ter deskar Žan Košir. Še po eno bronasto odličje sta si okoli vratu drugič na tistih igrah nadela Prevc in Košir, do svojih prvih pa sta prišli smučarska tekačica Vesna Fabjan ter biatlonka Teja Gregorin.

Igre, ki bodo z zlatim, srebrnimi in bronastimi črkami zapisane v anale slovenskega športa, so zaznamovali še nekateri drugi vrhunci, kot je premierni nastop hokejske reprezentance. Ekipam s številnimi zvezdniki iz lige NHL so se takrat priključili risi z Anžetom Kopitarjem, Janom Muršakom, Robertom Kristanom in ostalimi ter šokirali hokejsko javnost z uvrstitvijo v četrtfinale. Tam se je pot zanje sicer končala, vseeno pa so bili eno največjih popestritev za slovensko javnost.

Pyeongchang kot zadnje nekoronske igre z največ slovenskimi športniki

Igre v Pyeongchangu štiri leta kasneje sicer niso postregle s tolikšno bero kolajn kot tiste ob Črnem morju, sta se pa kot junaka iz Sočija vrnila biatlonec Jakov Fak, ki je osem let po tem, ko je za Hrvaško v Vancouvru 2010 osvojil bron, tokrat za Slovenijo priboril srebro, ter Žan Košir, ki je prideskal bron.

Odprava v Južno Korejo pa je bila za Slovenijo zgodovinska, saj je bila najbolj številčna doslej. Kar 71 športnikov, od tega znova tudi hokejska reprezentanca, je zastopalo slovensko trobojnico, polovica teh pa je bila debitantov na ZOI. S tem so si nekateri nabrali izkušnje za prihodnost, vseeno pa si pred štirimi leti nihče ni mogel predstavljati, kako drugačne bodo naslednje, prav tako azijske igre.

Pandemija novega koronavirusa je v zadnjih dveh letih dodobra zamajala temelje vseh vej družbe, med njimi je močno posegla tudi v šport. Toda ta je delno okreval. V dveh letih so imeli organizatorji tekmovanj vpogled v ogromno primerov dobre prakse na področju športa, izkušnje pa so prenesli tudi v zelo strog pekinški zdravstveni mehurček podobno kot na poletnih igrah v Tokiu pred zgolj šestimi meseci.

43 v lov na 22.

V kitajsko prestolnico se bo zadnji potrditvi Olimpijskega komiteja Slovenije podalo 43 slovenskih športnikov, največji del sestavlja smučarska odprava, ki bo štela 12 članov. Sedem predstavnic in pet predstavnikov bo lovilo jubilejno deseto slovensko kolajno v smučanju, glede na dosedanje rezultate pa je moč največ pričakovati od ženske ekipe za tehnične discipline. Smučarke so ves čas blizu deseterice, na tekmi posebnega statusa pa presenečenja nikoli niso izključena.

Glede na zadnja leta je bilo pričakovati, da bo Žan Kranjec v veleslalomu storil korak naprej in skušal izboljšati četrto mesto iz Pyeongchanga. Četrti veleslalomist v sezonah 2018/19 in 2019/20 v tej sezoni ne blesti, a ostaja del najboljših 15 smučarjev v paradni disciplini.

Več možnosti za kolajno imata predvsem sprinterki v smučarskem teku. Anamarija Lampič in Eva Urevc beležita zavidljive rezultate v posamičnih tekih, Lampičeva je denimo letos štirikrat stala na stopničkah, predvsem skupaj pa bi lahko bili največje slovensko orožje za kolajno, a je veliko odvisno tudi, ali bo Urevčeva po pozitivnem testu na novi koronavirus pravočasno oddala negativni izvid.

To je hkrati skrb velike večine športnikov, ki upajo, da se v dneh pred odhodom na Kitajsko ne bodo okužili z virusom ali zboleli s covidom-19.

Skakalci nazadnje zanesljivo slavili, skakalke v vrhu

To je prav tako glavna skrb pri skakalcih, ki v zadnjih tednih kažejo obetavno formo. Z OI ima kolajni že Peter Prevc. V Sočiju je bil eden od junakov slovenske odprave, tokrat pa bo kot najstarejši skakalec vir izkušenj za preostale v ekipi. V postavi Peter Prevc, Lovro Kos, Anže Lanišek in Timi Zajc je Slovenija dobila zadnjo ekipno tekmo svetovnega pokala pred Pekingom.

Rezultati pretekli konec tedna v Titisee-Neustadtu, kjer je Lanišek dvakrat osvojil drugo mesto, ekipa pa je tudi po ostalih rezultatih delovala sijajno, pa bodo orlom dali še dodatno samozavest pred odhodom na zadnjo postajo v Willingen ter kasnejšim neposrednim letom iz Frankfurta proti Pekingu. Tja bo od Slovencev potoval tudi Cene Prevc.

Tudi skakalke bodo znova dobile priložnost za dokazovanje na OI, obenem pa bo poleg posamične tekme na vrsti tudi mešana ekipna tekma s po dvema predstavnikoma in predstavnicama. Slovenke so v zadnjih sezonah vselej v samem svetovnem vrhu, domov so se vračala tudi z naslovi svetovnih prvakinj, kot denimo Ema Klinec lani v Obersdorfu.

Posamično kolajno z lanskega SP ima tudi Nika Križnar, ob tem pa je v minuli sezoni slavila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. V boju za kolajno bo poleg obeh omenjenih tudi Urša Bogataj, ki je letos najboljša Slovenka v svetovnem pokalu, na stopničkah pa je v tej sezoni stala petkrat, Slovenke pa skupno devetkrat.

Deskanje je po zaslugi Žana Koširja z zadnjih dveh zimskih olimpijad domov prineslo tri kolajne, 37-letni Kranjčan pa bo znova del petčlanske odprave v Peking. Največja pričakovanja ima Tim Mastnak, ki je na zadnji posamični tekmi pred OI v avstrijskem Simonhöheju prišel do drugega mesta, nasploh pa je v kvalifikacijah paralelnega veleslaloma ves čas med najhitrejšimi. Le na tekmi se mu doslej večkrat ni posrečilo.

Manj možnosti za kolajne imajo biatlonci, za katerimi ni ravno uspešna sezona. Se je pa Jakov Fak v zadnjem obdobju nekoliko dvignil v formi in na zasledovanju v Ruhpoldingu zasedel osmo mesto, najboljšo uvrstitev v sezoni. Kljub temu pa je daleč od izidov, ki jih je beležil v zadnjih zimah, ko je bila pripravljenost na optimalni ravni.

Tudi od ekipe za nordijsko kombinacijo poleg še nekaterih drugih v omenjenih disciplinah ni pričakovati odmevnejših izidov, v ospredju bo nabiranje izkušenj.

Pripravil Aljoša Žvirc
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.