STA/Uredništvo | 24. 3. 2024, 11:11

Peter Prevc se je še zadnjič odrinil z vrha zaletišča v Planici in skočil v ... zgodovino!

Žiga Živulović jr./BOBO

V dolini pod Poncami se je končala kariera športnika, kakršnih Slovenija ni imela veliko.

V Planici se je končala skakalna sezona 2023/24, v Planici pa se je končalo še nekaj drugega. Končala se je kariera slovenskega športnega heroja, šampiona, zvezdnika, legende. Še zadnjič je skočil Peter Prevc in skočil v ... zgodovino! Kot eden najboljših vseh časov.

Peter Prevc je kariero, ki je trajala kar 15 sezon v svetovnem pokalu, zaključil na imeniten način: s še zadnjim lepim uspehom v bogati karieri. 31-letnik se je pred več kot 20.000 navijači poslovil kot šesti najboljši na nedeljski tekmi. Bratovo slovo je začinil Domen Prevc, ki je bil kot najboljši Slovenec na koncu drugi. Slavil je Avstrijec Daniel Huber.

Peter Prevc (422,4 točke) je po prvi seriji zasedel peto mesto, v finalu pa je poletel 226,5 m in zadnjo tekmo kariere ob simboličnih ocenah 22 od sodnikov končal na šestem mestu ter ob glasnih vzklikih 19.130 gledalcev v izteku planiške velikanke. Mednarodna smučarska zveza je po zadnjem skoku za nekaj minut prekinila tekmovanje in pustila trenutek slave 31-letniku iz Selške doline, ki je dosegel številne rekordne znamke in spisal ogromno uspešnih zgodb skozi 15 sezon trajajočo kariero na najvišji ravni.

Ob številnih rekordih se je Peter Prevc poslovil s 24 zmagami v svetovnem pokalu in skupno 63 stopničkami med posamezniki. Z rojaki je bil del vseh 12 slovenskih ekipnih zmag, na olimpijskih igrah je osvojil štiri kolajne, na svetovnih prvenstvih tri, v poletih pa je na SP petkrat stal na odru za zmagovalce.

Današnja zadnja tekma je prepričljivo pripadla Huberju (487,7). Za 31-letnika, ki je v prvi seriji skočil kar 247 m, v finalu pa je pristal pri 242,5 m, je to tretja posamična zmaga v karieri. Drugo mesto je pripadlo Domnu Prevcu (444,3), ki je v drugo skočil 238 m in prehitel na koncu tretjega Poljaka Alexandra Zniszczola (438,1).

Avstrijec Stefan Kraft, najboljši v skupnem seštevku, je zadnji dan končal na četrtem mestu in posledično izgubil mali kristalni globus v poletih. V njem ga je za vsega tri točke prehitel Huber. Peter Prevc je bil tretji s 382 točk. V pokalu narodov je Slovenija v Planici prehitela Nemčijo ter zasedla drugo mesto za Avstrijo.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec