21. 9. 2020, 09:18 | Vir: STA

Petkratni zmagovalec Toura: Ekipa Jumbo Visma sama kriva za poraz Rogliča

Profimedia
Petkratni zmagovalec Toura: Ekipa Jumbo Visma sama kriva za poraz Rogliča (foto: Profimedia)

Nizozemska ekipa Jumbo Visma, za katero je na Touru vozil drugouvrščeni Primož Roglič, si je sama kriva za poraz, ki ji ji ga je prizadejal Tadej Pogačar, je v intervjuju za L'Equipe zatrdil legendarni kolesar Eddy Merckx. Belgijec meni, da je Jumbo Viskma vozila neumno, Roglič bi moral že pred kronometrom imeti večjo prednost.

"Jumbo Visma se je igrala z ognjem, ko je dopustila, da je bil osamljeni jezdec Pogačar do predzadnje etape povsem zraven. Da je Roglič izgubil dirko, je kriva moštvena taktika," je prepričan legendarni kolesarski zvezdnik, za katerega izidi kronometra, v katerem je Pogačar potolkel tekmece, niso presenečenje.

"Vprašajte mojo ženo in prijatelje. Vsem sem dejal, da dvomim, da je prednost 50 sekund pred kronometrom dovolj za zanesljivo zmago. Pogačar pred njim ni mogel napadati Jumbo Visme, čakal je le na kronometer. In Rogličeva ekipa mu je to dopustila, čeprav je bila dovolj močna, da bi si z napadalnejšo taktiko že pred vožnjo na čas zagotovila večjo prednost. Prav iskala je poraz," je menil Merckx.

"Pogačar ima 21 let, bil je precej bolj svež kot Roglič. Na Pogačarja so pri Jumbo Vismi preprosto pozabili, zdaj pa so dobili lekcijo. Kot da bi pozabili na lansko Vuelto, kjer je Pogačar že kazal svojo moč," je dodal Belgijec.

Pogačar je na legendarnega kolesarja naredil velik vtis, kar kaže tudi odgovor na vprašanje, ali se mora nova generacija, v kateri je novinar omenil še lanskega zmagovalca Kolumbijca Egana Bernala in belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela, bati Pogačarja.

"Remco za zdaj ni pokazal še ničesar. Veliko govori, čakam, da vidim tudi kaj drugega. Nisem prepričan, da je Pogačarjeva predstava zanj dobra novica. Bernal letos ni bil pravi, morali bomo počakati, da bi ugotovili, ali je v naslednjih letih lahko Pogačarjev tekmec," je dejal Merckx.

Profimedia
Eddy Merckx je osvojil Dirko po Franciji leta 1969, 1970, 1971, 1972, 1974.

Eddy Merckx je osvojil Dirko po Franciji leta 1969, 1970, 1971, 1972, 1974.

Merckx je eden najboljših, po mnenju mnogih najboljši kolesar vseh časov, pri čemer njegova prepoznavnost in legendarnost v kolesarstvu dosega enake razsežnosti kot pri ikonah ostalih športov, kot so Carl Lewis, Michael Jordan, Pelé, Muhammad Ali. Eddy Merckx je eden izmed velikih štirih kolesarjev, ki so osvojili vse tri velike dirke kolesarstva (Tour de France, Giro d'Italia in Vuelta). Na Dirki po Franciji je zmagal petkrat. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.