24. 3. 2021, 07:12 | Vir: STA

Planica je pripravljena, slovenski orli napovedujejo boj za stopničke

Profimedia

V dolini pod Poncami bo na letalnici bratov Gorišek od danes do nedelje potekal finale svetovnega pokala v smučarskih skokih za sezono 2020/21. Prvi se je po letalnici na torkovem preizkusu spustil Rok Tarman. Danes se bo ob 13.30 začel prvi od dveh uradnih treningov, ob 16. uri pa bodo na vrsti kvalifikacije.

Trinajst slovenskih skakalcev bo nastopilo v kvalifikacijah za četrtkovo in petkovo posamično tekmo. Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je izbral vse A-reprezentante, po letalnici se bodo spustili Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar, Domen Prevc, Timi Zajc in Tilen Bartol, pa tudi vsi B-reprezentanti Bor Pavlovčič, Cene Prevc, Lovro Kos, Anže Semenič in Rok Justin ter Žak Mogel in Mark Hafnar.

Po decembrskem svetovnem prvenstvu v poletih je Planica znova pripravljena, da pozdravi najboljše skakalce tega sveta, tokrat na tradicionalni marčevski prireditvi ob koncu sezone. Tudi tokrat pod Poncami, tako kot ob decembrskem SP, ne bo gledalcev, bo pa na sporedu dodatna tekma in sicer posamična v četrtek, zato se bo program začel že v danes.

Slovenski orli napovedujejo boj za stopničke. Čeprav so imeli nekateri slovenski skakalci na čelu z najboljšim, Anžetom Laniškom, po odpovedi norveške turneje nekoliko daljši premor pred finalom sezone, selektor Robert Hrgota po zadnjih treningih v Planici ugotavlja, da je forma ostala na visoki ravni z nedavnega SP. Vesela vest za slovenski tabor je tudi, da je poškodba hrbta pri prvem adutu Lanišku, zaradi katere je moral med SP nastopati s pomočjo protibolečinskih injekcij, ta čas pod nadzorom.

Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov, Janez Gorišek si želi, da bi se prestižna znamka spet vrnila pod Ponce. Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar je potrdil, da je letalnica letos pripravljena tudi za svetovni rekord. Tega je leta 2017 v norveškem Vikersundu dosegel Avstrijec Stefan Kraft, ki je poletel 253,5 metra, dve leti prej je na Norveškem Peter Prevc postal prvi Zemljan z rekordno znamko 250 m.

Svetovni rekord je slovenska letalnica držala dolgo, skoraj neprekinjeno od leta 1985 do 2011. V Planici je bil leta 2018 rekordu blizu Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ko je poletel tudi 253,5 m, a pri pristanku podrsal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord