5. 6. 2022, 19:14 | Vir: STA

Po 12-ih urah so končno prenehali s tekom

Facebook/Slovenian 12 HOUR RUN
Po 12-ih urah so končno prenehali s tekom (foto: Facebook/Slovenian 12 HOUR RUN)

V Kranju se je zaključil 12-urni tek, ki je bil poln osebnih zmag in novih rekordov.

Staro mestno jedro Kranja je bilo znova prizorišče ultramaratonske tekaške prireditve SLO12RUN. Na startu je bilo približno 150 tekačev, med njimi najboljši tuji ultramaratonci in svetovni rekorderji. Tekmovanje šteje tudi kot prvo prvenstvo Slovenije v 12-urnem teku. Prireditev, katere glavni organizator je Atletski klub Ultramaraton Slovenija, je tokrat potekala petič.

Prvi dve izvedbi sta bili leta 2015 in 2016 v Trbojah, leta 2019 pa so se odločili tekmo preseliti v središče Kranja in jo narediti zanimivejšo tako za gledalce kot za tekače.

Tekla so tudi znana tekaška imena

Na startu 6- in 12-urne tekaške preizkušnje je bilo 150 tekačev iz 14 držav. Med njimi so legenda ultrateka Grk Janis Kouros, svetovna rekorderka v teku na 48 ur in lastnica ženskega rekorda na Špartatlonu Poljakinja Patrycja Bereznowska, Španec Ivan Penalba Lopez ter Finka Noora Honkala.

Na startu teka se je skupaj s pionirji ultramaratona v Kranju iz začetka 80. let prejšnjega stoletja pojavil tudi najboljši slovenski ultramaratonec vseh časov Dušan Mravlje. Najboljša slovenska ultramaratonka Nataša Robnik je napadla svoj ženski državni rekord na 12 ur, ki ga je postavila leta 2019 in znaša 136,9 kilometra.

Rezultati

Facebook/Slovenian 12 HOUR RUN

Krožna trasa v dolžini 1292 metrov je speljana po starem mestnem jedru Kranja.

V Kranju ponosni na tekaško prireditev

Kot so na sredini novinarski konferenci v Kranju povedali organizatorji, je slovenski 12-urni tek edini ultramaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše. Gorenjska prestolnica pa se je s to prireditvijo vpisala na ultramaratonski zemljevid sveta.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je prepričan, da bo SLO12RUN postal tradicionalna prireditev, ki bo vsako leto junija popestrila dogajanje v mestu, ki nima svojega maratona. Ker čar in obisk starih mestnih jeder upadata, je takšna prireditev za mesto še bolj dobrodošla, je izpostavil Rakovec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.