18. 11. 2020, 13:21 | Vir: STA

Po besedah trenerja Gorazda Bertonclja slovenski skakalci vstopajo v sezono dobro pripravljeni

Anže Malovrh/STA

Konec tedna se bo v Wisli začela 42. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo imela zaradi koronske krize več vrhuncev. Prvi bo že decembra v Planici na preloženem marčevskem svetovnem prvenstvu v poletih. Slovenski skakalci v novo zimo, naslov brani Stefan Kraft, po besedah trenerja Gorazda Bertonclja vstopajo dobro pripravljeni.
 

Skakalci so zaradi novega koronavirusa lansko sezono predčasno končali. Direktor svetovnega pokala Walter Hofer, ki se je z 41. sezono tudi poslovil s položaja, je sredi norveške turneje v Trondheimu 12. marca naznanil pričakovani konec.

Veliki kristalni globus je osvojil Kraft, ki je slavil še drugo skupno zmago kariere, pripadel pa mu je tudi mali globus za točkovanje poletov.

Avstrijec, ki bo v letošnjo sezono vstopil z novim trenerjem - na trenerski stolček je sedel nekdaj odlični skakalec Andreas Widhölzl -, je v svetovnem pokalu zmagal pred Nemcem Karlom Geigerjem in zmagovalcem 40. sezone Japoncem Ryoyujem Kobayashijem.

Slovenci so lani izpolnili večino začrtanih ciljev, uresničenje kakšnega, sploh v pokalu narodov, jim je odnesla pandemija. Najboljši med njimi je bil v svetovnem pokalu Peter Prevc na osem mestu, Timi Zajc pa je bil drugi v poletih.

Koronska kriza za zdaj ni močno posegla v novo sezono, skakalci imajo več tekem kot lani

Skakalce koronski pandemiji navkljub čaka izjemno dolga zima. Na koledarju je 35 tekem svetovnega pokala, od tega 28 posamičnih ter sedem ekipnih. Prav zaradi koronavirusa bo to zimo več vrhuncev. Prvi bo že sredi decembra SP v poletih pod Poncami, ki je tako prehitel tradicionalno prvi večji dogodek sezone - novoletno turnejo.

Ta bo po novem drugi vrhunec sezone, turneja štirih skakalnic Oberstdorf - Garmisch-Partenkirchen - Innsbruck - Bischofshofen skakalce čaka okrog novega leta. To zimo pa je na sporedu tudi SP v nordijskem smučanju, ki bo konec februarja in v začetku marca v Oberstdorfu.

Pred velikim finalom sezone konec marca v Planici - skakalci bodo slovensko zibelko poletov to zimo obiskali kar dvakrat - pa skakalce čaka še norveška turneja raw air.

V času pandemije so potovanja in omejitve, ki jih nalagajo različne države, velik izziv

Za zdaj sta na koledarju zaradi koronavirusa odpadli le tekmi v japonskem Sapporu, nadomestni prireditelj, če ga bodo pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) sploh našli, še ni znan. Verjetno enaka usoda čaka tudi načrtovane tekme v kitajskem Zhangjiakouju, kjer bodo leta 2022 tekme olimpijskih iger v Pekingu.

Pri Fisu so se kot odgovor na koronske izzive poleg običajnih omejitev in odgovornega ravnanja odzvali tudi s čarterskimi leti. Tako bodo vse ekipe po tekmovanju v Wisli iz Münchna odletele na Finsko v Ruko, nato pa od tam naprej neposredno v ruski Nižnij Tagil, od koder jih bo pot naprej vodila v Planico. Slaba stran takšnega načrta je dolga odsotnost od doma, ki bo dodaten izziv za skakalce.

Zaradi koronavirusa si bo tekmovanja težko ogledati v živo. Tekme brez gledalcev morajo sprejeti športniki, navijači in prireditelji tekmovanj. Tako bo tudi uvod v sezono v Wisli minil brez navijačev ob skakalnici, bržkone gledalcev ne bo niti na SP v dolini pod Poncami.

Poletni tekmovalni premor precej daljši, konec tedna se spet začne zares

Športniki se vedno poskušajo osredotočiti le na šport - kar je glede na trenutne okoliščine težko, še sploh, ker je treba velike napore usmeriti v preprečevanje okužb. A vsi se zavedajo svoje odgovornosti in so nekako to vzeli v zakup. Po dolgem premoru, ko je zaradi koronavirusa skoraj v celoti odpadla poletna sezona, že komaj čakajo na prve tekme.

"Zelo se veselim začetka svetovnega pokala v Wisli. Poletje je bilo kar predolgo," je dejal svetovni prvak Markus Eisenbichler. Izkušeni Nemec ima za letos velike načrte: "Moj glavni cilj je skupna zmaga v svetovnem pokalu. To so moje otroške sanje."

Kdo bo krojil vrh, je težko napovedati, saj skakalci niso imeli nobenih primerjav

Takšne sanje kot Eisenbichler goji še kar nekaj skakalcev. Nenazadnje tudi lanski zmagovalec Kraft, ki je imel težave s hrbtom, zaradi katerih je zmanjšal trening moči in pred zimo načrtno opravil 200 do 300 skokov manj kot sicer. A se skakalec, ki v zadnjih šestih sezonah skupno nikoli ni bil slabši od šestega mesta, vseeno počuti zelo dobro pripravljen.

"Nekoliko je negotovosti, ali sem nabral dovolj skokov za zimo. A počutim se dobro in si želim spet boriti za zmage in kolajne na velikih tekmovanjih," je dejal Kraft.

Z izjemo ene poletne velike nagrade ni bilo primerjave s konkurenco niti na treningih. Tudi v poljskem taboru z Dawidom Kubackim in Kamilom Stochom merijo proti vrhu, Kabayashi gotovo še ni rekel zadnje besede, Norvežani po slabši lanski sezoni spet upajo, da bodo krojili vrh. Prav tako Slovenci.

Glavni trener slovenske vrste Bertoncelj je za uvod poleg Petra Prevca izbral še Anžeta Laniška, Timija Zajca, Žigo Jelarja, Tilna Bartola, Anžeta Semeniča in Bora Pavlovčiča.

Slovenci z nekaj prilagoditvami opravili vse priprave na novo sezono

Kot pravi Bertoncelj, so s fanti v pripravah na novo sezono brez večjih zdravstvenih težav opravili vse načrtovano delo, zato si želi, da bi formo prenesli tudi na tekmo. "Stik z vrhom za uvod je pomemben zlasti za mirno nadaljevanje sezone," poudarja glavni trener in v isti sapi dodaja, da forme še ne gre ocenjevati po prvih tekmah.

Kapetan ekipe Peter Prevc poudarja, da je vzdušje v ekipi dobro. "V slačilnici pa je odvisno od treninga. Če ti uspe, je dobro, če ne, potem pa se vzdušje lahko reže. V mojem primeru se po zadnjih treningih ni veliko rezalo, vse je potekalo umirjeno in z izboljšavami, zato grem lahko optimistično v sezono," je dejal Prevc.

Pripravila: Zala Zaletel