22. 8. 2021, 17:34 | Vir: STA

Po hitri deveti etapi Roglič zvišal prednost v skupnem seštevku na 28 sekund

profimedia

Italijan Damiano Caruso je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Španiji od Puerto-Lumbrerasa do Alto de Velefiqueja (188 km). Za njim pa se je razplamtel boj za skupno zmago, iz katerega je kot najmočnejši izšel slovenski as Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku povišal prednost pred tekmeci.

V zelo hitri in vroči etapi je Caruso, drugouvrščeni z letošnjega Gira, iz ubežne skupine napadel 70 km pred ciljem in nato zadržal prednost pred ostalimi. Za 33-letnega Carusa je bila to šele četrta zmaga v karieri, letos pa je slavil v 20. etapi domače tritedenske pentlje.

"Napadel sem, ker sem vedel, da bo Ineos v ozadju narekoval močan ritem. Rekel sem si, da moram, četudi sam, poskusiti pridobiti kar največ časa, nisem pa pričakoval takšnega naskoka. Še vedno se mi zdi neverjetno, da sem zdržal do konca. Po letošnjem Giru sem si želel ponoviti te občutke in uspelo mi je," je po etapi dejal Caruso.

V ozadju je potekal še boj med najboljšimi. Na zadnjem vzponu so se ves čas vrstili napadi, najmočnejša pa sta bila Roglič (Jumbo-Visma) in Španec Enric Mas (Movistar). Odpeljala sta se tako Kolumbijcema Miguelu Angelu Lopezu (Movistar) in Eganu Bernalu (Ineos Grenadiers) kot ostalim tekmecem v lovu na rdečo majico.

Skozi cilj je Roglič pripeljal 1:05 minute za zmagovalcem, sekundo več je zaostal Mas. Skupina z Lopezom je zaostala še 39 sekund več. Bernal je ciljno črto prečkal 2:10 minute za zmagovalcem.

"Zaslužili smo si ta prosti dan. Danes je bilo zahtevno, bilo je vroče z nekaj težkimi vzponi. Preživeli smo ta dan in komaj čakam na jutrišnjega," je zadnjo etapo pred prostim dnem ocenil Roglič.

"Naši fantje so opravili izjemno delo. Ineos je narekoval zelo močan ritem na dolgem vzponu. Bilo je težko. Zdaj na koncu pa je bilo kar hitro, 'eksplozivno'. Na srečo sem imel dobre noge, da sem lahko dokončal delo," je še dodal Zasavec.

V skupnem seštevku ima 31-letni Kisovčan z vštetimi bonifikacijskimi sekundami zdaj 28 sekund naskoka pred drugouvrščenim Masom. Tretji Lopez pa zaostaja že 1:21 minute. Četrti je v razvrstitvi zdaj Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious) z zaostankom 1:42 minute, Bernal pa na petem mestu zaostaja še deset sekund več.

V etapi sta bila odločilna najdaljši, kar 29 km dolg vzpon na Alto Collado Venta Luisa (4,3 %) ter zadnji vzpon na Velefique (13,2 km/6,4 %). Na prvem je glavnino razredčila ekipa Ineos Grenadiers z narekovanjem močnega ritma.

Roglič je imel ta čas ob sebi dovolj moštvenih kolegov. Ineos je na zadnjem klancu še pospešil, dokončno pa je iz boja za skupno zmago izpadel Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Roglič je moral nekajkrat sam pokriti razliko po številnih napadih, a se je ritem vodilne skupine vselej umiril, saj nihče ni vztrajal pri hitrejši vožnji. Pet kilometrov pred vrhom pa je, kot pred tem že nekajkrat, napadel Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), za njim pa sta se peljala še Lopez in Roglič.

Hitro je priključil je še Mas. Nato je Španec še sam spremenil ritem, z njim pa se je odpeljal le še Roglič in v zadnjih nekaj 100 metrih naredil še dodaten korak k tretji zaporedni skupni zmagi na Vuelti.

"Enric je bil zelo močan, potem sva skupaj kolesarila. Gre za neke vrste začetek, zdaj prihaja prost dan, nato pa moramo ostati v enem kosu s celotnim moštvom. Veselimo se prihajajočih etap," je še pogovor z organizatorjem Vuelte sklenil Roglič.

S petega mesta v skupnem seštevku je na 18. zdrsnil drugi najboljši Slovenec na Vuelti, Jan Polanc (UAE Team Emirates). Danes je zasedel 27. mesto z zaostankom 8:01 minute, za Rogličem pa ima 7:40 minute zaostanka.

Kot 71. (+27:07) je danes ciljno črto prečkal Jan Tratnik (Bahrain Victorious), pred časovno zaporo pa je v cilj pripeljal tudi Luka Mezgec (BikeExchange) na 165. mestu (+38:04). V skupnem seštevku sta Mezgec in Tratnik 126. (+1:20:06) oziroma 145. (+1:24:15).

V ponedeljek bo na Vuelti prost dan, v torek pa bo na sporedu deseta etapa od Roquetas de Marja do Rincon de la Victorie (189 km) s kratkim, a zelo zahtevnim odsekom vzpona 15 km pred koncem etape in nato spustom do cilja.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.