1. 12. 2021, 10:03

Po Rumblerju završalo na Twitterju: "Zakaj Srbi plačujejo dvakrat dražje pravice Premier lige kot Kitajci?"

profimedia

Britanski bloger The Swiss Rambler z več kot 193 tisoč sledilcev na Twitterju je na podlagi objav in informacij iz revij Times in Athletic razkril astronomske razlike v cenah za pravice prenosa tekem Premier lige med državami. V analizi je izpostavil države (med katerimi je tudi Srbija), ki bodo za prenosne pravice namenili tudi do 10-krat več kot doslej.

“Nova nordijska šestletna pogodba za 2,3 milijarde evrov je dvakrat višja od prejšnje, avstralska je skoraj 60 odstotkov višja, srbska pa 10-krat višja. Samo Kitajska je zaznala upad,” je zapisal bloger.

Njegove ocene je nato na Twitterju z neprikritim ogorčenjem delil srbski odvetnik Milan Antonijević.

Takole je zapisal:

“Če prav vidim, je državno podjetje Telekom z našim denarjem plačalo dvakrat več za pravice Premier lige kot kitajska TV-hiša, tj. 600 milijonov funtov, medtem ko Kitajska plača 300 milijonov. Bolje bi bilo, da bi zgradili Telekomovo avtocesto ali podzemno železnico v Novem Sadu.”

Kitajska mora po objavljenih podatkih plačati 300 milijonov funtov, a za dve leti krajši čas. Cena na sezono zato nekoliko bolje razkrije neverjetne razlike: Srbija namreč plača 100 milijonov funtov (okoli 117 milijonov evrov), Kitajska pa 75 milijonov funtov (približno 88 milijonov evrov) na sezono. Pogodba srbskega Telekoma, razen v Srbiji, zajema pravice v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Kosovu, v Črni gori, Severni Makedoniji in Sloveniji.

Spomnimo, prvi mož Telekoma Srbija Vladimir Lučić vrednosti pogodbe, ki so jo podpisali, ni želel razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost. Kot je že objavil N1, je zatrdil, da je nakup športnih vsebin Telekoma poslovna odločitev, ki bo na koncu prinesla večje dobičke in dividende, zavrnil pa očitke, da je strategija telekomunikacijskega podjetja pravzaprav del širše strategije srbskih oblasti za pridobitev “mehke sile” na Balkanu.

Kako je bilo s pravicami doslej?

Pogodbo o pravicah do prenosa tekem Premier lige je za obdobje od 2019 do 2022 zakupilo podjetje United Media. Letna cena je 12 milijonov evrov. Po besedah ​​direktorja Sportkluba Nemanje Simeunovića ima SK pravico do prenosa Premier lige do septembra 2022.