15. 7. 2021, 18:06 | Vir: STA

Pogačar z novo etapno zmago tudi do pikčaste majice

Profimedia
Pogačar z novo etapno zmago tudi do pikčaste majice (foto: Profimedia)

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji od Pauja do Luz Ardidena (129,7 km). Najboljši je bil v skupini favoritov, ki se je udarila na zaključnem vzponu. Drugo mesto je tako kot v sredini kraljevski etapi pripadlo Dancu Jonasu Vingegaardu, tretje pa Ekvadorcu Richardu Carapazu.
 

V skupnem seštevku je dirka po zadnji gorski etapi in pred sobotno vožnjo na čas po vsej verjetnosti odločena. Pogačar (UAE Team Emirates) mora le še varno pripeljati v cilj in veselil se bo lahko druge skupne zmage na francoski pentlji. Na vrhu ima 22-letnik s Klanca pri Komendi 5:45 minute naskoka pred Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki je danes v cilj pripeljal dve sekundi za Pogačarjem. Toliko je zaostal tudi Carapaz, ki skupno na tretjem mestu zaostaja še šest sekund več od drugega Danca.

Z današnjo etapno zmago in osvojenimi dvojnimi točkami na vrhu vzpona na Luz Ardiden (13,3 km/7,4%) je Pogačar osvojil tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca. V tem seštevku je glavnino točk nabral v zadnjih dveh etapah in ima na vrhu 19 točk naskoka pred Nizozemcem Woutom Poelsom (Bahrain Victorious). Do konca Toura sta na voljo le še dve točki.

V etapi je od samega začetka s še dvema kolesarjema bežal Slovenec Matej Mohorič, kasneje pa sta se jim pridružila še dva, med njima tudi svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step). Prednost ubežne peterice zaradi številnih poskusov kolesarjev v glavnini ni nikoli narasla do dveh minut, pred vzponom na prelaz Tourmalet (17 km/7,3 %) pa sta na čelu dirke ostala zgolj še Mohorič in Alaphilippe.

V ozadju jima je sledila skupina štirih Francozov, v glavnini pa je sprva ritem narekovalo moštvo UAE Team Emirates. Že nekje na polovici vzpona na Tourmalet je bila glavnina močno razredčena zaradi hitrega ritma moštva Ineos Grenadiers, popustil pa je tudi do takrat četrtouvrščeni Rigoberto Uran (EF Education-Nippo).

Mohoriča je glavnina ujela slabih 40 km pred ciljem, spredaj pa je najdlje vztrajal David Gaudu (Groupama-FDJ), ki je lovil deseterico v skupnem seštevku. Do vznožja zadnjega vzpona je Francoz prišel s prednostjo 30 sekund, hitro pa je postalo jasno, da bo odločitev o zmagovalcu etape prišla iz skupine favoritov okoli Pogačarja.

Ineosov vlak je ritem držal do zadnjih 6 km, nato pa je na čelo prišel Pogačarjev moštveni kolega, Poljak Rafal Majka. Ko pa izkušeni Poljak ni več mogel narekovati tempa, je 3,2 km pred ciljem napadel Pogačar. Z njim so ostali le še štirje kolesarji. Dvaindvajsetletni Slovenec je nato čakal do zadnjih 600 metrov, nato pa silovito napadel in se tako kot dan prej otresel Vingegaarda in Carapaza, ki sta obračunala za drugo mesto. Pogačar pa je v cilju slavil šesto etapno zmago na dirki po Franciji, od tega tretjo letos, skupno pa ima v življenjepisu že 28 poklicnih zmag.

V petek bo na sporedu ravninska etapa od Mourenxa do Libourna (207 km). V njej bo Britanec Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step), potem ko je preživel pirenejski pekel, lovil rekordno 35. etapno zmago na Touru. Za zdaj si vrh večne lestvice deli s slovitim Belgijcem Eddyjem Merckxom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.