7. 4. 2021, 18:16 | Vir: STA

Pogačar zmagovalec tretje etape

Profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec tretje etape dirke svetovne serije po Baskiji od Amurria do Ermualdeja (167,7 km), potem ko je na vrhu zahtevnega in strmega vzpona v sprintu ugnal rojaka Primoža Rogliča. Slednji je obdržal skupno vodstvo, medtem ko je Pogačar napredoval na drugo mesto.

Pogačar je slavil 22. zmago v karieri, potem ko je nenehno napadal na zadnjem, 3,1 km dolgem klancu s povprečnim naklonom več kot 10 odstotkov. V zaključku je sicer prvi napadel Roglič, a ga je Pogačar v zadnjih 200 m prehitel in vzel 10 bonifikacijskih sekund. Rogliču je pripadlo šest sekund, oba pa sta imela v cilju pet sekund naskoka pred prvimi tremi zasledovalci.

"Super zadovoljen sem z zmago. Matxin (Joxean Fernandez Matxin, športni direktor moštva UAE, op. STA) je bil idejni vodja te etape. Zjutraj smo šli z avtom po klancu, da bi spoznali zaključek. Vedel sem, da moram biti na vrhu prvi pred zadnjim spustom do cilja. Zato se Matxinu zahvaljujem, saj je vedel, kaj pričakovati," je organizatorjem po dirki dejal Pogačar, sicer lastnik majic najboljšega mladega kolesarja in najboljšega hribolazca.

Na dirki po Baskiji je dirkal leta 2019, ko je bil skupno šesti. Že takrat pa mu je ta del Španije prirasel k srcu. "Ko sem nazadnje tu dirkal pred dvema letoma, sem se želel vselej vrniti in zmagati. Dirkanje tu mi je zelo všeč, navijači so izjemni," je še dejal zmagovalec današnje etape in dodal: "Trije zahtevni dnevi so še ostali, a smo optimistični. Dobro se počutim, ekipa prav tako in veselim se naslednjih dni."

Od tretjega do šestega mesta so se zvrstili Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Ineos Grenadiers), Mikel Landa (Bahrain Victorious) in Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ), ki pa je zaostal osem sekund.

Roglič 20 sekund naskoka pred Pogačarjem

Po treh od šestih etap na dirki po Baskiji ima Roglič (Jumbo-Visma) po novem 20 sekund naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates). Še deset sekund več na tretjem mestu zaostaja njegov moštveni kolega, Američan Brandon McNulty. Četrti je Yates (+0:39), peti pa Valverde (+0:50).

"Dobro nam gre in še vedno sem v vodstvu. Moram biti pazljiv in se odzivati na napade v prihodnjih dneh. Moramo iti dan za dnem. Velik cilj je osvojiti skupno zmago. Na koncu ni pomembno, koliko si spredaj, bodisi za sekundo ali pet minut," je po tretji etapi pristavil Roglič. Prevelikega razočaranja zaradi razpleta etape ni bilo.

"Zadovoljen sem z današnjo etapo. Res škoda, da nismo vzeli še zmage. Zadovoljen sem s formo. Zadnji vzpon je bil zelo zahteven. Dobrih 500 m pred ciljem se je vse skupaj ustavilo, ujela nas je večja skupina, zato sem poskusil. V sprintu je bil Tadej nato malce močnejši in si zaslužil zmago," je še sklenil Roglič, vodilni v skupni razvrstitvi ter v boju za majico najboljšega sprinterja oz. osvajalca točk.

Vse od začetka današnje etape je glavnina nadzorovala prednost ubežnikov, ujela pa jih je pred zadnjim, najzahtevnejšim delom etape. V zadnjih 21,5 km so morali premagati dva kratka vzpona, za konec pa so se favoriti spopadli s 3,1 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom več kot 10 odstotkov.

Ritem je od samega začetka zadnjega klanca narekovalo Pogačarjevo moštvo

22-letnik pa je prvič potegnil 2,6 km pred ciljem. Sledil mu je Roglič, a napad v celoti ni uspel. Dva km pred koncem se je scenarij ponovil, tekmeci pa so ju ujeli nekaj sto metrov kasneje.

Dvaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi se ni dal in je 1,5 km pred ciljem znova potegnil ter s sabo odpeljal prav Rogliča. Ko so se tekmeci v zadnjih 700 metrih približali, je napadel še Roglič, z rojakom pa sta si privozila nekaj sekund prednosti ter se udarila za etapno zmago. To je bila že sedma dvojna zmaga zvezdniškega slovenskega dvojca, ki sicer zaseda tudi vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

V četrtek bo na sporedu nova razgibana etapa od Vitorie do Hondarribie (189,2 km). Kolesarji bodo morali v zadnjem delu etape premagati dva vzpona, drugi na Erlaitz pa bo pred zadnjimi 23 km pravi preizkus za najboljše (4,1 km/10,4 %).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.