4. 3. 2021, 08:47 | Vir: STA

Poletne olimpijske igre v Tokiu bodo verjetno potekale brez gledalcev iz tujine

Shutterstock

Gledalci iz tujine najverjetneje ne bodo dobili dovoljenja za ogled športnih bojev na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, danes pišejo japonski mediji, potem ko so organizatorji izpostavili, da je javna varnost "najvišja prioriteta" zaradi koronavirusa preloženih iger.

Japonska vlada, tokijska mestna uprava in organizatorji iger Tokio 2020 se nagibajo k temu, da bi na ta gigantski športni dogodek dovolili obisk le domačim gledalcem, danes piše tudi Yomiuri Shimbun. Odgovorni se namreč bojijo, da bi priliv obiskovalcev iz tujine ogrozil varnost japonske javnosti.

"Ker se širjenje okužb z novim koronavirusom nadaljuje v vseh državah po svetu, so se odločilo, da bi zelena luč za tuje gledalce pomenila preveliko tveganje za domačo javnost," pišejo pri Yomiuriju.

Omenjene tri strani so se v sredo sestale tudi z Mednarodnim olimpijskim (Mok) in paraolimpijskim komitejem in dogovorile, da bo sicer dokončna odločitev glede gledalcev znana konec meseca, še pred začetkom potovanja olimpijske bakle po Japonski, ki naj bi pot začela 25. marca. Vendar pa so organizatorji že pred in po pogovori namignili, da bodo gledalcem iz tujine prepovedali ogled olimpijskih bojev, potem ko je tudi nova predsednica organizacijskega odbora iger Seiko Hashimoto dejala, da je javna varnost najvišja prioriteta organizatorjev.

Predsednik Moka Thomas Bach je dejal, da se bodo organizatorji "osredotočili na bistvene elemente iger", medtem pa je japonska ministrica za olimpijske in paraolimpijske igre Tamayo Marukawa dejala, da je glede tega potrebna "previdna in premišljena odločitev". Mediji danes poročajo, da bodo japonski organizatorji kmalu to odločitev predstavili tudi javno in jo posredovali Moku in paraolimpijskemu komiteju.

Bach je sicer prejšnji teden dejal, da bo odločitev o gledalcih iz tujine sprejeta šele konec aprila ali v začetku maja, vendar je Hashimotova v sredo dejala, da tako navijači kot hotelirji in turistične agencije potrebujejo to informacijo prej. Za zdaj so organizatorji tokijskih iger v tujini prodali približno 900.000 vstopnic za olimpijske boje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ