15. 2. 2022, 12:20 | Vir: STA

Policija preiskuje sprejema ob vrnitvi Mastnaka in Kotnikove

Profimedia

Generalna policijska uprava (GPU) je po poročanju spletnega portala 24ur Policijski upravi (PU) Celje naložila, naj ugotovi, kdo je organizator sprejemov za dobitnika olimpijskih medalj Glorio Kotnik in Tima Mastnaka v njunih domačih krajih. Razlog je po navedbah portala domnevno kršenje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

GPU naj bi PU Celje naložila, naj ugotovi imena organizatorjev prireditev, ki sta na območju policijske uprave potekali prejšnji teden ob sprejemu deskarjev Kotnikove in Mastnaka. Sprejem za nosilko bronaste medalje je potekal v Velenju, za nosilca srebrnega odličja pa v Medlogu pri Celju.

Na generalni policijski upravi so za 24ur potrdili, da so pod drobnogledom tudi sprejemi športnikov. Zapisali so, da "z zbiranjem obvestil in spremljanjem objav v javno dostopnih medijih spremljamo dogodke, ki imajo lahko posamezne znake javnih shodov in javnih prireditev".

Pri tem izvajajo naloge ne glede na to, kdo je organizator shoda ali prireditve, saj prvenstveno nadzorujejo spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "To pomeni, da Generalna policijska uprava spremlja tudi prej omenjene ukrepe ob dogodkih, ki se nanašajo na sprejeme športnikov," so zapisali.

V policiji pravijo, da razumejo željo po zbiranju ob prihodu olimpijskih junakov in po izražanju čestitk. Ob tem opozarjajo, da so ukrepi za omejevanje oziroma preprečevanje širjenja novega koronavirusa in tudi omejitve glede organiziranja javnih prireditev še vedno v veljavi, piše 24ur.

V Sloveniji namreč še vedno velja odlok, po katerem je začasno prepovedano zbiranje oziroma druženje ljudi. Zbiranje je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zbiranje je dovoljeno tudi na organiziranih javnih shodih, katerih organizator je znan. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT in zagotavljati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Pogoja PCT, ki ga preverja organizator, ni treba izpolnjevati udeležencem, ki so mlajši od 12 let.

Prejšnji teden je ob sprejemih za Kotnikovo in Mastnaka namreč v sredo v Polhovem Gradcu potekal tudi sprejem za slovenske smučarske skakalke, ki pa je bil organiziran in na katerem je po pričevanju prisotnih potekalo preverjanje pogoja PCT. Tako je bilo igrišče pred šolo, kjer so se zbrale skakalke, ograjeno, za vstop na območje pa je bilo zahtevano izpolnjevanje pogoja PCT.

O sprejemih na območju celjske policijske uprave medtem časnik Večer poroča, da je predsednica krajevne skupnosti Medlog sporočila, da jih policija še ni obiskala, a njihov obisk pričakujejo tekom današnjega dneva. Bogdan Plaznik, predsednik Športne zveze Velenje o tem, da naj bi jih obiskala policija oziroma da naj bi kršili kakršna koli pravila, ne ve nič, še navaja časnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord