19. 4. 2020, 10:17 | Vir: STA

Prazne tribune nogometnih stadionov bodo v Nemčiji popestrili z vizualnimi in zvočnimi efekti

profimedia
Prazne tribune nogometnih stadionov bodo v Nemčiji popestrili z vizualnimi in zvočnimi efekti (foto: profimedia)

Nogomet v Evropi z nekaterimi minimalnimi izjemami prisilno počiva zaradi pandemije novega koronavirusa. Zveze, vodstvo lig in klubi se vse bolj zavzemajo za nadaljevanja tekmovanja, ki pa bo bržkone v večini držav potekalo brez navijačev. Ti zdaj skušajo najti kreativne načine, da vsaj delno poskrbijo za vzdušje na stadionih.

Nogometaši, ki so doslej že nastopili na tekmah brez gledalcev, kar se je doslej dogajalo zaradi kazni, vedo, da tekma brez navijačev ni enaka tisti s polnimi tribunami. Klubi in navijači zdaj iščejo nekatere inovativne načine, da vsaj delno poskrbijo za vzdušje.

Nekaj idej so že zbrali v nemški ligi, poroča tamkajšnja tiskovna agencija dpa. Pri Borussii Monchengladbachu so se že odločili, da bodo na tribune postavili "kartonaste navijače". Privržence in podpornike kluba so zato že pozvali naj pošljejo svoje slike in naročijo svojega nadomestnega kartonastega dvojnika ter pomagajo zapolniti praznino na tribuni. Po doslej zbranih podatkih so že zbrali prek 1000 naročil.

V Kölnu z navijači usklajujejo akcijo, s katero bodo okrasili stadion z zastavami, plakati, šali in drugimi rekviziti, da popestrijo sliko na tribunah.

V Nemčiji pa čakajo tudi na telefonsko aplikacijo za navijače. Ta bo imela različne ukaze za navijanje, kot denimo ploskanje ali bučno veselje. Osnovna zamisel je, da navijači tekmo spremljajo preko televizije in po akcijah s pritiskom na ustrezne ukaze na aplikaciji navijajo za svojo ekipo. Aplikacija pa bi bila povezana z ozvočenjem v stadionu. Od števila navijačev, ki tekmo spremljajo na aplikaciji in pritisnejo ustrezen ukaz, pa bo potem odvisna tudi glasnost navijanja na zelenici.

Snovalci aplikacije so že v stiku z več klubi nemške lige, a ni še povsem jasno, kdaj bo aplikacija narejena in testirana, zato začetek uporabe še ni določen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.