18. 12. 2021, 20:36 | Vir: STA

Pred začetkom novoletne turneje slovenski skakalci dvigujejo formo

profimedia

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc (282,6 točke), ki je vodil po polovici tekme svetovnega pokala v Engelbergu, je po finalni seriji zasedel tretje mesto. Zmagal je vodilni v svetovnem pokalu, Nemec Karl Geiger (287,4), pred najbližjim izzivalcem, Japoncem Ryoyujem Kobayashijem (286,6). Anže Lanišek (265,9) je zasedel osmo mesto.

Slovenski skakalci so po minulem slabšem koncu tedna v Klingenthalu zdaj na generalki za novoletno turnejo spet pokazali, da sodijo v svetovni vrh. Pod goro Tiltis se je najbolje v slovenski vrsti ta konec tedna znašel Zajc, drugi že v kvalifikacijah, ki je danes vodil po prvi seriji, po finalnem skoku pa je končal na tretjem mestu.

To so za komaj 21-letnega Zajca prve posamične stopničke to zimo, skupaj z ekipo je bil že tretji v Wisli, obenem pa so to zanj sedme stopničke v karieri.

"Zelo sem vesel, da sem po dolgem času spet na stopničkah. Včeraj že od kvalifikacij naprej in danes so bili vsi moji skoki res vrhunski. Ni kaj, jutri imam novo priložnost za nov odličen uspeh," je po tekmi povedal Zajc.

Zajca sta v boju za zmago premagala Geiger, drugi po prvi seriji, ki je slavil z osem desetink točke prednosti pred Kobayashijem, zmagovalcem zadnje tekme v Klingenthalu.

Geiger je osvojil svoje četrte stopničke v olimpijski zimi, obenem pa drugo zmago to sezono in teden dni in pol pred 70. novoletno turnejo, ki se bo začela 29. decembra v njegovem domačem Oberstdorfu, pokazal dobro formo.

"Zelo sem vesel današnjega uspeha. To je pomembno zame, ker sem vedno poskušal kaj dodati, v zadnjih tednih mi to ni uspevalo, danes pa mi je spet," je takoj po zmagi za nemško televizijo ZDF povedal Geiger, ki je s tekmovalci lahko užival pred več kot 4000 gledalci, kolikor se jih je zbralo kljub koronski pandemiji.

Zajčev uspeh je dopolnila preostala četverica Slovencev. Lanišek, šesti po prvi seriji, je bil na koncu osmi, Cene Prevc (258,9 točke) je zadržal 11. mesto, Lovro Kos (253,1) je bil 16., Peter Prevc (242,9), po prvi seriji v težkih razmerah 28., je v finalu napredoval na 25. mesto.

Brez tekme je od Slovencev v petkovih kvalifikacijah ostal Domen Prevc.

"Za nami je super tekma. Čestitke Timiju za prve stopničke v tej sezoni, tudi Anžetu čestitke za super skoke. Glede na včerajšnje skoke se je zelo lepo vrnil. Gremo naprej, vsi startamo z ničle, jutri je nov dan," je po lepem slovenskem ekipnem uspehu povedal Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote, ki v Švico ni odpotoval.

Geiger (514 točk) je z današnjo zmago še povečal prednost v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, drugi ostaja Kobayashi (396), tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (340), sicer danes deveti.

Tik za prvo trojico je najboljši Slovenec Lanišek (323), ki je zadržal četrto mesto, med najboljšo deseterico pa je tudi Cene Prevc (242), ki je osmi.

V nedeljo bo v švicarskem Engelbergu še ena posamična tekma ob 16. uri, kvalifikacije so ob 14.30, nato pa po krajšem premoru sledi prvi vrhunec sezone, novoletna turneja štirih skakalnic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.