9. 7. 2024, 23:10 | Vir: STA

Predzadnje dejanje evropskega prvenstva: prvi finalisti so Španci!

Profimedia

Španija je prvi finalist nogometnega EP v Nemčiji.

Nogometaši Španije so prvi finalisti letošnjega evropskega prvenstva v Nemčiji. V prvem polfinalu so v Münchnu Španci z 2:1 (2:1) premagali Francijo. V drugem polfinalu se bosta v sredo v Dortmundu ob 21. uri pomerili Nizozemska in Anglija.

Profimedia

Reprezentanci Španije in Francije sta začeli predzadnje dejanje evropskega prvenstva. Francija, ki je veljala za enega glavnih favoritov za končni uspeh, je lovila tretji naslov po letih 1984 in 2000, Španija pa četrtega, doslej je bila uspešna v letih 1964, 2008 in 2012. Na koncu bo v nedeljo novo lovoriko lahko dobila le Španija.

Profimedia

Za Francijo je zadel Randal Kolo Mouani v deveti minuti, za Španijo sta preobrat zrežirala Lamine Yamal v 21. in Dani Olmo v 25. minuti. Yamal je postavil tudi nov rekord EP, saj je s 16 leti in 362 dnevi postal najmlajši strelec na EP v zgodovini.

Profimedia

Tekma na Bavarskem je imela tudi nekaj slovenskega pridiha, saj je sodila slovenska ekipa z glavnim sodnikom Slavkom Vinčićem.

Na tem turnirju je Francija v osmini finala z 1:0 premagala Belgijo, v četrtfinalu pa po enajstmetrovkah Portugalsko. Španija je v izločilnih bojih najprej s 4:1 odpravila Gruzijo, nato pa še po podaljšku z 2:1 gostiteljico Nemčijo.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave