20. 4. 2021, 11:13 | Vir: STA

Pri Fisu prevetrili skakalna koledarja za sezono 2021/22

Stanko Gruden/STA

Pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) so pred dnevi objavili popravljena koledarja za poletno in zimsko sezono 2021/22. Moška olimpijska sezona se bo 20. in 21. novembra začela v ruskem Nižnjem Tagilu, nato pa sledi nekaj sprememb. Finale sezone bo tradicionalno na letalnici v Planici, ki bo najboljše skakalce gostila od 26. do 28. marca 2022.

Pri Fisu so v soboto predstavili malenkost popravljen koledar olimpijske zime, vse datume morajo vodilni sicer še potrditi.

Prvič v 42-letni zgodovini svetovnega pokala se bodo skakalci za uvod pomerili v Rusiji; Nižnij Tagil bo kot uvodno prizorišče nadomestil poljsko Wislo, kjer bo karavana nastopila dva tedna pozneje.

V primerjavi s prvotno objavljenim koledarskim načrtom se svetovni pokal ne bo ustavil v ZDA niti prihodnjo sezono. Pri Fisu so tekmovanja od 18. do 20. marca 2022, ki bi jih moral gostiti Iron Mountain, prestavili na letalnico v nemški Oberstdorf.

Tako bodo imeli skakalci za sklepni del sezone na sporedu šest tekem na letalnicah; eno v Vikersundu, dve v Oberstdorfu ter tri na tradicionalnem finalu pod Poncami.

Skakalke bodo olimpijsko sezono začele dva tedna za skakalci

Prve tekme jih čakajo od 3. do 5. decembra na veliki skakalnici v Lillehammerju. Najbolj elitna postojanka sezone na Ljubnem ob Savinji bo 22. in 23. januarja 2022.

So pa tudi v prihajajoči zimi skakalke za zdaj ostale brez tekme na letalnici; ena od držav, ki je glasovala proti tekmi na letalnici za skakalke, je bila tudi Slovenija, je prek Instagrama sporočila članica izjemne slovenske ženske vrste Špela Rogelj.

Vse najboljše skakalke na svetu na čelu s skupno zmagovalko svetovnega pokala Niko Križnar naprošajo vodilne, naj jim pustijo leteti na smučeh. V ta namen so pripravile promocijski videoposnetek Dekleta hočejo leteti na smučeh, ki ga delijo na družabnih omrežjih: "Pomagajte nam uresničiti sanje" v upanju, da se bodo čim prej lahko preizkusile tudi na letalnicah.

Poletna sezona se bo začela v Wisli

Kot je bilo predvideno, se bo poletna velika nagrada tako za moške kot ženske začela od 16. do 18. julija v Wisli na Poljskem.

Finale poletne sezone bo v Klingenthalu na Saškem 3. oktobra; nastopili bodo tako skakalci kot skakalke.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ