9. 6. 2024, 16:01 | Vir: STA

Izjemen dosežek: Primož Roglič še drugič zmagovalec Dofineje

Profimedia

Primož Roglič je zmagovalec skupnega seštevka 76. kriterija po Dofineji.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec skupnega seštevka 76. kriterija po Dofineji. V zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) sicer ni bil prepričljiv, a storil dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji.

Roglič (Bora-hansgrohe) je svoj števec zmag s skupnim slavjem pomaknil na 84. Na letošnjem kriteriju je dobil dve etapi, skupno pa je to sezono zbral štiri zmage. V karieri ima zdaj 21 zmag na večdnevnih dirkah. Kar deset jih je zbral na največjih sedmih enotedenskih preizkušnjah. S tem v hrbet gleda le Ircu Seanu Kellyju (14).

Med sedem najbolj prestižnih enotedenskih dirk sicer poleg Dofineje spadata še Pariz - Nica, Tirreno - Adriatico ter dirke po Kataloniji, Baskiji, Romandiji in Švici.

Za 34-letnega Kisovčana se sicer zadnji test pred Tourom ni odvil ravno popolno. Dvakrat je namreč padel in predvsem ob drugem padcu tožil nad bolečinami v rami, ki so mu jo lani operirali. Vseeno so bile noge večinoma prave, kot je dejal po zmagi v petkovi gorski etapi.

Nato je slovenski as dobil še sobotno zahtevno gorsko etapo, v kronometru sredi tedna je bil tretji, v drugi etapi pa v gosti megli drugi. Skupna zmaga izkušenega Zasavca je bila kljub manjši krizi v današnji etapi prva na večdnevnih dirkah v barvah nemškega delodajalca.

V dramatičnem razpletu današnje etape se mu je na vsega osem sekund približal Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Dereku Geeju (Israel-Premier Tech) z zaostankom 36 sekund.

Profimedia

Današnjo etapo je dopil Španec Carlos Rodriguez

Eden izmed štirih kandidatov za skupno zmago na prihajajočem Touru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je po nekaj dneh krize v gorah na koncu zasedel sedmo mesto z zaostankom 2:25 minute za Rogličem.

Današnjo zadnjo etapo s ciljnim vzponom na Plateau des Glieres (9,3 km/7,3 %) je sicer dobil Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) pred Jorgensonom. Tretji je bil Gee (+0:15), Roglič pa je ciljno črto prečkal kot šesti z zaostankom 48 sekund.

V zadnji etapi je sicer bežalo veliko kolesarjev, a odločitev o zmagovalcu je vseeno padla iz skupine najboljših na zadnjem klancu. Devet ubežnikov na čelu je imelo pred začetkom vzpona na Plateau des Glieres vsega 25 sekund naskoka.

Na najbolj strmem delu, v prvih sedmih kilometrih klanca, je napadel na dirki zelo razpoloženi Italijan Giulio Ciccone (Lidl-Trek). Družno so ga ulovili pri Bori in Ineos Grenadiers, nato pa je Roglič 5,5 km pred ciljem začel popuščati. V ospredju so bili nato le še Rodriguez, Jorgenson in Gee, predvsem Američan je na koncu ostal nekoliko prekratek za drugo zmago na večdnevnih dirkah po letošnji Pariz - Nici.

"Ko pomislim, je kar noro dobiti Dofinejo ob vsem, kar se je dogajalo vmes. Prelepo je," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Roglič in o dramatičnem razpletu dodal: "Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih tako videl pred sabo. Na koncu je bilo tesno, a izšlo se je v mojo korist."

"Trpel sem, kot pravzaprav vselej v zadnjih treh dneh. Definitivno je to nekaj, kar smo z ekipo potrebovali. Noro je znova dobiti Dofinejo. Ob vseh padcih in neželenih stvareh, ki so pač del športa, je bilo na koncu še veliko zahtevnih klancev," je osemdnevno dirko ocenil slovenski as.

Misli pa ni preveč usmerjal k Touru, ki se bo v Firencah začel 29. junija. "Eno je Dofineja, drugo pa Tour. Najprej bom užival v trenutku, saj takšnih dirk ne dobiš ravno vsak dan," je še zaključil Roglič.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu