4. 7. 2021, 12:30 | Vir: STA

Primož Roglič: Razočaran sem, da moram zapustiti karavano na Touru, a hkrati že gledam v prihodnost

profimedia

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je končal nastope na letošnji dirki po Franciji, je na klubski spletni strani sporočila njegova nizozemska ekipa Jumbo-Visma. Roglič, ki je na lanski francoski pentlji osvojil drugo mesto v generalni razvrstitvi in zmagal na dirki po Španiji, je v tretji etapi letošnje dirke padel in se poškodoval.

Enaintridesetletni Kisovčan je kljub bolečinam nadaljeval nastope na dirki, kjer trenutno vodi lanski zmagovalec Tadej Pogačar. Po sobotnem več kot 35-minutnem zaostanku pa se je vodstvo njegove nizozemske ekipe odločilo, da Slovenec ne bo nadaljeval nastopov na Touru.

"Odločitev o odstopu je bila skupna. V teh okoliščinah ne bi bilo smiselno nadaljevanje dirke," je za klubsko spletno stran dejal Roglič in dodal: "V naslednjem obdobju je moja primarna naloga, da se opomorem in osredotočim na nove cilje. Zelo sem razočaran, da moram zapustiti karavano na Touru, kljub temu pa ostajam optimističen in že gledam v prihodnost."

Prihodnost vsaj kratkoročno prinaša nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, če bo 31-letnik pravočasno okreval. Prvi kolesar Mednarodne kolesarske zveze je predviden tako za nastop na cestni dirki (24. julij) kot v vožnji na čas, ki bo štiri dni kasneje.

Kisovčanu sta padca prav tako odnesla zmago na prestižni večdnevni dirki Pariz - Nica, na kateri je zanesljivo vodil pred zadnjo etapo. Kasneje pa je dobil dirko po Baskiji in se nato po slabšem nastopu na Liege - Bastogne - Liege v celoti posvetil pripravam na Tour.

Roglič je kljub dvomesečni odsotnosti z dirk na francosko pentljo prišel kot eden glavnih favoritov za zmago poleg Pogačarja, že v prvi in tretji etapi pa sta ekipi načrte prekrižala padca. Prvega je povzročila ženska s kartonskim napisom, v katerega se je zaletel Nemec Tony Martin, prek njega pa je padel tudi Roglič in si poškodoval ramo. V tretji etapi je v zaključku hitre etape na ozkih bretonskih cestah padel in trdo treščil na zadnjico, zaradi česar je imel ob obvezah zaradi številnih odrgninah še dodatne težave pri sedenju na kolesu.

Sprva je v peti etapi dobro opravil vožnjo na čas, jo končal kot sedmi s 44 sekundami zaostanka za Pogačarjem, v zahtevni sedmi in osmi etapi pa je izgubil stik z glavnino ter zaradi velikega zaostanka ostal brez boja za skupno zmago.

Dirka po Franciji se bo danes nadaljevala z deveto, prav tako gorsko etapo od Clusesa do Tignesa. Rumeno majico bo branil Pogačar, ki si je s samostojno vožnjo v osmi etapi privozil 1:48 minute naskoka pred drugim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma), medtem ko tretji Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana-Premier Tech) zaostaja že 4:38 minute.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.