12. 11. 2021, 07:00 | Vir: STA

Pripravljalna rutina v športu pripomore k večji učinkovitosti

Profimedia

Rutinirana priprava na začetek akcije v športu, takoimenovane Pre-Performance-Routins (PPR), odločilno pomaga pri uspešnejšem nastopu športnika, v svoji študiji, predstavljeni v strokovni publikaciji International Review of Sport and Exercise Psychology, trdijo znanstveniki z dunajske univerze.

Pri posameznih športnih zvezdnikih je ta rutina še kako prepoznavna, študijo povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Hlačke, majčka, mačka, nos, uho, nos, uho. To so gibi, ki jih pred servisi izvaja španski teniški zvezdnik Rafael Nadal. In številni športniki na vseh ravneh imajo podobne, morda manj izrazite gibe, preden se odločijo za začetek akcije.

Ameriški košarkarski zvezdnik je ob izvajanju prostih metov denimo sistematično najprej v rokah zavrtel žogo, jo trikrat odbil od tal, jo vnovič zavrtel, s pogledom fiksiral koš in vrgel.

In prav ta različna dejanja in razmišljanja, ki jih imajo športniki pred posamičnimi dejanji, so bili predmet raziskave 33 del s tega področja, v katerem je bilo zajetih več kot 800 športnikov iz 15 športnih panog. Psihologi z dunajske univerze so preučevali tudi učinkovitost PPR v različnih športih, kot denimo pri košarki, golfu, nogometu, tenisu, strelstvu, odbojki, dviganju uteži ali taekwondoju. V moštvenih športih so preučevali predvsem prekinitve, izvajanje enajstmetrovk, prostih strelov, prostih metov.

"PPR športniku lahko okrepi zbranost in mu pomaga, da se mentalno optimalno pripravi na izvajanje akcije," v študiji trdi športni psiholog Peter Gröpel. Ta razkriva, da so s študijo dokazali, da so športniki, ki imajo izdelan PPR, na ta način dvignili svoj nivo v primerjavi s tistimi, ki se teh postopkov ne držijo. To velja tako v situacijah, ki na tekmah niso ključne, kot tudi za odločilne. "PPR deluje pri večini športnikov," še pravi Gröpel.

Študija razkriva tudi, da je za športnike še kako pomembno, da imajo med tekmami nekaj sekund časa za koncentracijo, pa naj bo to pri začetnem udarcu v tenisu, pri udarci pri golfu ali pa pred izvajanjem enajstmetrovke v nogometu. Še več, študija razkriva tudi, da s tovrstno rutino lahko veliko pridobijo tudi rekreativni športniki in začetniki.

V vrhunskem športu pa je pomembno, da posamezniki najdejo idealno rutino in jo po potrebi prilagodijo v najučinkovitejšo verzijo. Gröpel je pri tem plastično opozoril denimo na število vdihov pri športnih strelcih, "ki ob denimo vedno izvedenih treh vdihih lahko privedejo do idealne hitrosti in idealnega izvajanja postopkov za sprožitev strela."

Obstajajo tudi različni pogledi na takoimenovani PPR in razlike pri zbranosti. Za že omenjenega Nadala dunajski športni psiholog trdi, da je njegovo dotikanje hlačk, majčke in ušesa bolj ritual kot PPR. "Elementi PPR imajo vedno tudi športni smisel. Počasno dihanje denimo sprošča, pogovarjanje samega s sabo krepi samozavest, ..." Rituali pa mejijo na vraževernost, ki pa po mentalni plati številnim športnikom prav tako lahko pomaga pri zbranosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.