7. 10. 2021, 14:08

Prireditev ob 70-letnici Tehniškega muzeja Slovenije tokrat obarvana športno

Restavriranje jadralne deske Veplas Burja iz začetka 80. let za razstavo Tehnika za šport.

Vladimir Vilman

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki bodo v torek, 12. oktobra 2021, ob 17. uri, priredili poseben dogodek, s katerim bodo obeležili 70-letnico ustanovitve muzeja in pospremili občasno razstavo »Tehnika za šport«.

V primeru ugodnega vremena bo z wingsuitom Phoenix-fly z letala skočil Edo Senica, konstruktor, testni skakalec in direktor podjetja Phoenix-fly d.o.o. Zbrane bodo na dogodku pozdravili direktorica TMS dr. Barbara Juršič, kustos TMS Vladimir Vilman, ki je tudi pobudnik in soavtor projekta Tehnika za šport, pionir BASE skokov, priznani konstruktor in izdelovalec padal Stane Krajnc ter državna sekretarka Ministrstva za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc. Nastopila bo glasbena skupina Flirt, prvič pa bodo predvajali film 70 let TMS, ki predstavlja bogato zgodovino in delovanje muzeja.

Tehniški muzej Slovenije, ki je nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh, je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951. V desetletjih delovanja je postal osrednji prostor varovanja in predstavljanja bogate slovenske tehniške dediščine, dosežkov slovenskih znanstvenikov ter najuspešnejših slovenskih industrijskih panog. V sodobnosti je muzej svojo vlogo kot mesto srečevanja, ustvarjalnosti, izmenjave znanja in interdisciplinarnega povezovanja še okrepil.

RAZSTAVA TEHNIKA ZA ŠPORT
V Bistri je do 31. decembra 2021 na ogled razstava Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi ter razvoj in izdelavo športnih pripomočkov, ki sta povezana s tehničnim znanjem in inovacijami. Gre za področje, na katerem smo v Sloveniji izjemno uspešni. Ustrezni športni pripomočki so nepogrešljiv del športnih dosežkov, ki jih pri nas ni malo. Del tehničnega razvoja predstavljajo tudi kakovostni rekreacijski pripomočki, ki spremljajo vsakodnevno gibanje, kar je v Sloveniji pomemben del načina življenja. V luči tehnoloških procesov, ki so v ozadju izdelkov, razstava predstavlja več kot 60 slovenskih proizvajalcev športne opreme.

ZBIRKE TEHNIŠKEGA MUZEJA SLOVENIJE

V Tehniškem muzeju Slovenije, ki je bil ustanovljen 3. aprila 1951 in je svoja vrata za javnost prvič odprl 25. oktobra leta 1953, so danes na več kot 6000 kvadratnih metrov razstavnih površin na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva, obdelave kovin in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled Valvasorjeva grafična zbirka in razstava Valvasorjev pogled v naravo. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije hranijo tudi v Muzeju Tomaža Godca, depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord