3. 7. 2021, 07:33 | Vir: STA

Prva gorska etapa na dirki po Franciji bi utegnila znova premešati karte med favoriti

profimedia

Na 108. kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu prva gorska etapa od Oyannaxa do Le Grand-Bornanda, ki bi utegnila znova premešati karte med favoriti za skupno zmage. Po kaotični sedmi etapi, ki jo je dobil slovenski as Matej Mohorič, bodo na vrsto prišli hribolazci na čelu z lanskim zmagovalcem, Slovencem Tadejem Pogačarjem.

Dvaindvajsetletni član UAE Team Emirates prihaja na svoj teren, na katerem bo skušal nadoknaditi izgubljeno iz petkove etape. Z drugega mesta v skupnem seštevku je padel na peto, za vodilnim Nizozemcem Mathieujem van der Poelom pa zdaj zaostaja 3:43 minute. Pred njim je na četrtem mestu tudi Mohorič, ki pa bo v lažjih etapah kljub vsemu čakal na nove priložnosti za posamične uspehe.

Drugi je v skupnem seštevku Belgijec Wout Van Aert (+0:30), ki bi lahko po težavah kapetana Primoža Rogliča v sedmi etapi, ko je v primerjavi s Pogačarjem izgubil skoraj štiri minute, postal kapetan moštva Jumbo-Visma.

Nekajkrat se je vsestranski Belgijec že izkazal tudi v gorah, na zahtevni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja pa je v skupnem seštevku zaostal le za Pogačarjem, lani pa je na Touru v gorah vlekel vlak nizozemske ekipe za Rogliča.

Vseeno je pričakovati, da bodo v ospredju uglednejši hribolazci. Poleg Pogačarja so v vlogi favoritov Ekvadorec Richard Carapaz, Danec Jonas Vingegaard, Valižan Geraint Thomas, Nizozemec Wilco Kelderman in drugi.

Etapa se bo začela ob 13.15, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17.20.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ